Tyhjiöputkikeräin ottaa aurinkoenergian talteen

Aurinkoenergiamarkkinoille on tullut viime vuosina uusi lämmönkeräyssysteemi: tyhjiöputkikeräin. Se on perinteistä tasokeräintä tehokkaampi ja sillä on pidempi vuosittainen käyttöaika.

Kuva: YLE / Jaana Kivi

Aurinkokeräimen pääidea on seuraavanlainen: aurinko paistaa keräimen pintaan, joka lämpenee. Lämpö siirtyy pinnan alla olevaan keräinputkistoon, jonka sisällä virtaa lämmönsiirtoneste. Lämmennyt neste johdetaan lämmönvaihtimen läpi, jolloin neste luovuttaa lämpöenergian esimerkiksi vesivaraajaan. Keräinputkisto on pinnoitettu niin, että se kerää auringon lämpöenergian, mutta ei päästä sitä takaisin.

Kahdenlaisia aurinkokeräimiä

Aurinkokeräimiä on kahdentyyppisiä: tasokeräimiä ja tyhjiöputkikeräimiä. Tasokeräin on nimensä mukaisesti levymäinen taso, joka voidaan sijoittaa esimerkiksi talon katolle. Tyhjiöputkikeräin puolestaan on putki, jonka sisällä on tyhjiö. Tyhjiö toimii eristeenä. Tasokeräin on tärkeää suunnata oikein auringon säteilyyn nähden, tyhjiöputkikeräin puolestaan ei ole riippuvainen säteilyn tulosuunnasta.

Suomessa aurinkoenergialla talon voi lämmittää pääasiassa kesäkuukausina. Keväällä ja syksylläkin aurinkoenergiaa saadaan jonkin verran, mutta se ei riitä yksistään esimerkiksi talon lämmittämiseen. Rinnalla on käytettävä muitakin lämmönlähteitä.

Tyhjiöputkikeräin soveltuu Suomen olosuhteisiin

Ilmatieteen laitos mittaa auringonpaisteen vuosittaista määrää tunneissa. Esimerkiksi Jyväskylässä vuosi 2002 oli aurinkoisin 45 vuoteen. Tuolloin aurinko paistoi 1941 tuntia. Auringonpaisteen määrä vaihtelee kuukausittain, vuodenajasta riippuen. Vaihtelu voi olla suurta myös kuukausien sisällä. Esimerkiksi heinäkuussa Helsingissä vuonna 1994 aurinko paistoi 414 tuntia, mutta vuonna 1977 vain 167 tuntia.

Suomen olosuhteissa tyhjiöputkikeräin on tehokkaampi kuin tasokeräin. Tyhjiöputkikeräimen erityisominaisuutena on, että se ei tarvitse suoraa auringonpaistetta, vaan se kerää myös hajasäteilyn.

- Tyhjiöputkikeräinten tekniikka on kehittynyt hyvin ja se toimii myöskin hajasäteilyllä eli se ei tarvitse suoraa auringonpaistetta. Silloin meillä lisääntyy käyttöaika tuolta maaliskuulta lokakuulle saakka. Eli kesä-, heinä-, elokuu, jotka tunnetusti on kovin lämmintä, niin sitä aikaa jatketaan keväällä ja syksyllä, sanoo toimitusjohtaja Jouni Järvinen Solartukku Oy:stä.

Tyhjiöputkiteknologiaa hyödyntävä aurinkolämmitys toimii kuten termospullo. Lämmönkeruuputkisto on sijoitettu tyhjiöksi imetyn lasiputken sisälle.

Puhdasta energiaa taivaalta

Keuruulainen Kari Hokkanen on valinnut kotinsa lämmitysmuodoksi aurinkoenergian. Hän on ollut erittäin tyytyväinen tyhjiöputkikeräinten toimintaan.

- Siinä on muutamia seikkoja, muun muassa kustannus: kun se laitetaan paikoilleen ja toimintaan, se oli erittäin edullinen verrattuna esimerkiksi maalämpöön. Sitten se huoltovapaus ja kolmantena se, että se on puhdasta energiaa - se tulee tuolta taivaalta. Se on erittäin helppoa sen jälkeen, kun ne asennetaan. Ne on käytännössä huoltovapaat eli yhtään mitään en ole niille tehnyt, sanoo Hokkanen.