1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suupeli pysyy palkitun pelimannin pihdeissä

Kaustisten kansanmusiikkifestivaaleilla palkittiin ansioituneita kansanmusiikin taitajia. Yksi mestaripelimannikirjan saajista oli lahtelainen huuliharpun mestari Aimo Mantere, 71. Vaikka hän on jo tuohon ikään ehtinyt treenata niin aina täytyy valmistautua kunnolla, jos aikoo esiintyä. Ja edelleen tulee lähes päivittäin opeteltua jotain uuttakin.

Aimo Mantere opettelee vielä lähes päivittäin uusia kikkoja huuliharpulla. Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari

Aimo Mantere on myös säveltänyt ja se oli yksi kriteeri, kun hänet mestaripelimannikirjalla palkittiin. Lisäksi valintaan vaikutti hänen aktiivisuutensa yhdistystoiminnassa. Mantere on Suomen huuliharppuyhdistyksen perustajajäsen. Meriittilistalta löytyy myös muun muassa yhdeksän huuliharpunsoiton Suomen mestaruutta, kolme Euroopanmestaruutta, MM- kisojen toinen sija ja lukuisia muita menestyksiä

Tämän viimeisimmän kunnianosoituksen hän arvostaa hyvin korkealle. Hän on seurannut muiden mestaripelimannien elämää tietää kertoa, että esimerkiksi eräs Kittilässä asunut palkittu oli eläessään koko paikkakunnan kunkku ja siellä on jo kolmena vuonna järjestetty tämän kunniaksi kovat karkelot, joidenka järjestelyissä kuntakin on ollut mukana.

Arvostus vaihtelee paikkakunnittain. Täällä Lahdessa kansanmusiikki hukkuu kaiken muun joukkoon, mutta maaseudulla se on edelleen kova juttu.

Harppu huulilla jo pienenä

Mantere sai ensimmäisen huuliharppunsa vuonna 1952. Hän oli tienannut rahaa jo haitarin hinnan, mutta äiti ei antanut tuoda haitaria kotiin. Hän oli kai kyllästynyt sen ääneen, kun Mantereen isäkin oli ollut pelimanni. Ja niin nuori Aimo osti huuliharpun. Äiti oli nuorena soittanut huuliharppua ja opetti poikaansa ja siitä se lähti.

Sen jälkeenpelimanni hankki Reinikaisen opetusvihkon, josta hän oppi perustaidot. Mantere korostaakin, että koulutus kannattaa ottaa heti alusta lähtien käyttöön. Muuten homma menee väärille urille ja sitä on myöhemmin vaikea muuttaa.

Huuliharpun soitto niin niin vaikea tekniikkalaji, että Mantereen soitonopettaja Ossi Niinimäki, joka hallitsee useita instrumenttejä on todennut ettei hän ole vieläkään oppinut huuliharppua soittamaan vaikka täyttää jo 85-vuotta.

Kuntoa on pidettävä yllä

Monella vanhemmalla soittajalla on vaikeuksia puhaltamisen kanssa. Mutta Mantereella ei. Omaa soittokuntoaan ikämiespelimanni pitää yllä muun muassa lenkkeilemällä. Hän ei ole koskaan tupakoinut ja keuhkot toimivat edelleen hyvin. Ennen esiintymistä ei voi myöskään syödä vatsaansa täyteen.

Suomen huuliharppuyhdistyksen jäsenmäärä nousee tasaisesti. Tällä hetkellä jäsenmäärä on 146. Yhdistys järjestää vuosittain ”munnaritreffit” jossain päin Suomea ja siellä kilpaillaan erilaisissa sarjoissa. Tapahtumien yhteydessä tarjotaan myös koulutusta.

- Huuliharpistien ikärakenne on hieman keski-iän yläpuolella, mutta joitakin nuorempia, jopa ”likkoja” on tullut mukaan

- Koulutuksesta kaikki on kiinni. Opetusta vaan lisää ja suomalaiset huuliharpistit pärjäävät maailmallakin. Siellä soitettava musiikki on hieman toisenlaista, kun ”kantrit ja bluusit” hallitsevat.