1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uitto

Tukkilauttoja Kuusaanlammessa vaikka uitto on loppunut

Kymijokikin on hyvä säilytyspaikka tukkipuulle, vaikka varsinainen tukinuitto on joesta loppunutkin vuonna 2002. Koskitukki Oy pitää koivutukkejaan kesän Kuusaanlammessa odottamassa vaneritehtaalle kuljetusta.

uitto
Jyrki Haaraoja ja Jarkko KyöstiläYLE/Eijaleena Martikainen

Kymijoen mutkassa on tänä kesänä 12 500 kuutiota koivutukkeja välivarastossa. Lauttojen päälle ladotut kuusitukit painavat koivutukit vedenpinnan alle niin, että koko runko pysyy märkänä.

- Nämä koivutukit on hakattu viime talvena. Taantuma tuli sen jälkeen rakennusteollisuuteenkin, joten emme tarvinneet kaikkea ostamaamme puuta heti. Koivuvaneria ei kysytty niin paljon kuin olimme kuvitelleet, korjuuesimies Jarkko Kyöstilä kertoo.

Vedessä hautominen on tehokkaampi mutta hiukan kalliimpi keino kuin puiden pitäminen suihkulla märkinä pinossa. Työvaiheita on uitossa enemmän: kuljetus edestakaisin ja työvaiheet rannalla maksavat.

- Tämä on kuitenkin arvokasta puutavaraa, ja siitä olemme valmiit maksamaan, Kyöstilä sanoo.

Hinaajan kuljettaja Jyrki Haaraoja puistelee päätään väitteelle, että tämä tukinuitto olisi romanttista ja leppoisaa.

- Kuljetus rantaan, niputus kehikkoon, langat ympärille, siirto veteen, nippukuormaksi, hinus Kuusanlampeen odottamaan mahdollisesti pikaisestikin tapahtuvaa ylös nostamista. Se on erikoismiesten hommaa.

Yksi hinaaja vetää Kuusaanlammella 1000-1200 mottia puuta, vain vajaat 30 rekkakuormaa, Haaraoja vähättelee.

- Uittolauttana se on ihan mitätön kun vertaa Saimaan 20 000 kuution lauttoihin.

Puu liikkuu puheista piittaamatta

Toisin kuin on väitetty, puu myös liikkuu metsästä ostajalle. Kyöstilä sanoo nykyistä tukin hintatasoa, noin 45 euroa kuutiolta, samaksi kuin ennen parin vuoden takaista hintapiikkiä. Varsinkin kun verohelpotus on voimassa, myynti kannattaa:

- Meidän koneet on tälläkin hetkellä metsässä hakkaamassa puuta. Koskitukki ainakin on ostanut puuta kaiken vuotta. Huhti- toukokuu oli hiljaisempaa, mutta sen jälkeen puukauppa on taas piristynyt.

Uiton loppuminen Kymijoelta on mietityttänyt entistä uittoyhdistyksen miestä:

- Järkeväähän vesitiekuljetusten lopettaminen ei ollut, mutta jos se muuttui kannattamattomaksi, niin se siitä. Ja kun tehtaiden alasajo vähensi puun tarvetta, niin uiton lopettamisen ymmärtää, Jyrki Haaraoja pohtii.

Kuusaanlammelta puut palaavat Koskisen Järvelän vaneritehtaalle viimeistään alkutalvesta. Jyrki Haaraoja kutsuu katsomaan, näyttääkö silloin romanttiselta ja leppoisalta, kun räntää mättää vinottain, ja käsiteltävänä on tuhansia kuutioita tukkeja paljaan taivaan alla.

Lähteet: YLE Kymenlaakso

Lue seuraavaksi