Hotelli Otava halutaan kulttuurikäyttöön

Kiinteistössä vuokralla olevasta Valtion palvelukeskuksesta kerrotaan, että 44 henkeä työllistävä yksikkö tarvitsee isommat tilat seuraavan vuoden aikana. Nyt kulttuuriväki odottaa, että talo saataisiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kulttuurikäyttöön, jolloin ovet avautuisivat myös suurelle yleisölle.

kulttuurit (kulttuurimuodot)
YLE / Jari Pelkonen

Hotelli Otava entisöitiin kolmella miljoonalla eurolla 2000-luvun alkupuolella. Tilojen nykyinen vuokralainen, Valtion palvelukeskus, on nyt etsimässä ratkaisua tilanahtauteen.

- Vuokrasopimus valtionkonttorin kanssa on voimassa tämän vuoden loppuun, jonka jälkeen on molemminpuolinen mahdollisuus sopimuksen irtisanomiseen. Varmaan jossain vaiheessa valtionkonttorille nämä tilat jäävät pieneksi ja sitten neuvotellaan asiasta, Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus toteaa.

Kulttuurillisesti merkittävästä tilasta on jo paljon kiinnostuneita.

- Kaatamatonta karhua ei tietenkään kannata etukäteen nylkeä. Mutta keskusteluja on kyllä käyty porilaisten ja muidenkin kulttuuritoimijoiden kanssa, mutta neuvottelut aloitetaan vasta kun tiedetään milloin Otava vapautuu. Tämä me tiedetään syksyllä, Hannus suostuu paljastamaan.

Otava tulisi avata kaikille

Kulttuuriarvoja rakennuksesta löytyy. Talossa oli Suomen pitkäikäisin yhtäjaksoisesti toiminut hotelli-ravintola, sen kabineteissa on perustettu PoriJazz 66 ry ja siellä sai alkunsa myös Suomen kansallisteatterin edeltäjä. Nyt tiloihin ei - palvelukeskuksen työntekijöiden lisäksi - ole kenelläkään asiaa. Ja sekös sapettaa.

- Kaarlo Bergbom kävi 1872 perustamassa suomalaisen teatterin Poriin. Nyt ikäänkuin on laitettu luukut Otavan ikkunoille, joka viestittää ihmisille, että tänne teillä ei ole mitään asiaa. Tämä on jopa pyhäinhäväistys, vaikka remontti itsessään onkin kiitoksen arvoinen asia. Emme ole koskaan halunneet, että Otavaan tulisi minkäänlaista toimistohenkilökunta-keräytymää, kertoo Satakunnan taidetoimikunnan pääsihteeri Risto Ojanen.

Otava puhuttaa myös sijaintinsa puolesta. Naapurissa kun on, toimintansa Keravalle siirtävä, oluttehdas.

- Korttelin käytöstä on heitetty monenlaisia ajatuksia. Että se tulisi elämysteollisuuden käyttöön ja niin poispäin. Kaikki tämä toiminta voidaan varmasti sitten aikanaan toivottavasti linkittää myös Otavan käyttöön ja Otava liittää siihen luontevasti, pohtii Satakunnan museon johtaja Juhani Ruohonen.

Lähteet: YLE Satakunta