Opiskelijakorttien sähköinen tilaaminen takkuaa

Korkeakoulujen Lyyra-järjestelmässä olevan vian vuoksi kaikki halukkaat eivät ole päässeet jättämään opiskelijakorttihakemustaan. Lyyran mukaan häiriö saadaan pian korjattua eikä se viivästytä opiskelijakorttien toimittamista.

Joidenkin opiskelijakorttien sähköisessä tilaamisessa on ollut viime päivinä ongelmia. Korkeakouluopiskelijoille kortteja myöntävän Lyyran järjestelmässä on ollut vika, jonka vuoksi kaikki eivät ole päässeet syöttämään korttitilausta netissä. Lyyran toimitusjohtajan Marjo Berglundin mukaan vikaa korjataan kiireesti, eikä opiskelijakorttien valmistaminen myöhästy häiriön takia.

- Kortteja aletaan tulostaa vasta elokuussa, kun yliopistot ja korkeakoulut palaavat töihin, joten tilausjärjestelmän ongelmat eivät vaikuta korttien toimittamiseen, Berglund vakuuttaa.

Kaikki yliopistot eivät innostu Lyyrasta

Lyyra on kolmisen vuotta toiminut opiskelijoiden palvelukokonaisuus, joka neuvottelee alennuksia jäsenilleen. Lyyraan kuuluu nyt 21 yliopistoa, teknillistä yliopistoa ja ammattikorkeakoulua. Lyyran opiskelijakortti on 90 000 opiskelijalla.

Lyyran tavoitteena olisi saada mukaan kaikki korkeakoulut, mutta esimerkiksi Tampereen yliopisto ja teknillinen yliopisto ovat halunneet pitää omat opiskelijakorttinsa.

Teekkareiden hallituksen puheejohtajan Kimmo O. Virtasen mukaan Lyyran kortissa on monia puutteita.

- Lyyran tarjoama opiskelijakortti ei ole yhteensopiva meidän olemassaolevien järjestelmiemme kanssa. Siksi sen hankkiminen olisi tuonut huomattavia lisäkustannuksia, kun esimerkiksi kulkukorttisysteemi olisi pitänyt uusia. Katsoimme myös, että ne palvelut, joita Lyyran korttiin luvattiin, eivät tuo tarpeeksi lisäarvoa opiskelijoille, koska kortin hinta on korkea.

Virtanen kritisoi myös sitä, että Lyyrasta enemmistön omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan HYY Yhtymä. Hän muistuttaa, että HYY Yhtymän tarkoituksena on tuottaa niin paljon varoja, että Helsingin yliopiston ylioppilaskunta pärjäisi ilman jäsenmaksutuottajakin.

- Siksi onkin ironista että yhteisen opiskelijakortin taustalla enemmistöosakkaana on yhtymä, jonka tavoitteena on hyödyttää mahdollisimman paljon Helsingin yliopiston opiskelijoita, Virtanen sanoo.

HYY Yhtymä omistaa Lyyrasta 60%. Loput 40% on Suomen ylioppilaskuntien liiton SYL:n hallussa.