1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhä useampi syö aamiaisen ulkona

Kulttuurintutkija Anna Lehtonen ylistää aamiaisen ihanuutta tuoreessa kirjassaan Aamiainen - nautiskelijan ateria. Lehtonen kertoi torstaina Ylen Aamu-TV:ssä, että aamiaisen merkitys on Suomessa kasvamaan päin. Tämän hetken aamupalatrendi on ystävien tapaaminen syömisen ohella.

Kotimaan uutiset
Aamiaispöytä: riisipiirakka, kahvikuppi ja puurolautanen.
Onni Aaltonen / YLE

Yhä useammat suomalaiset harrastavat aamiaisen syömistä ulkona ystävien tai työkavereiden kanssa.

- Erityisesti pääkaupunkiseudulla aamiaispaikkoja on tarjolla jo melko hyvin. Muualla Suomessa tässä asiassa olisi vielä kehitettävää, kulttuurintutkija Anna Lehtonen sanoo.

Aamiaisronkelille pirtelö tai hedelmäsalaattia

Aamupalan yhteydessä kaikilla ei ole aikaa nautiskeluun. Kiireessä aamiainen saattaa helposti typistyä kahvikupilliseen, eikä kaikille maistu ruoka aamulla lainkaan.

- Eihän ketään voi pakottaa aamulla syömään, mutta en minä suosittele jättämään aamiaista välin.

- Kannattaa kokeilla jotain helposti alas menevää. Yleensä esimerkiksi hedelmäsalaatit, tuoremehut ja smoothiet maistuvat kaikille, Lehtonen vinkkaa.

Moskovassa voi nauttia 600 euron aamiaisen

Lehtonen on suuri aamiaisfani, jolle aamupala todella on päivän tärkein ateria. Hänen loma-aamiaispöydästään löytyy sekä kylmiä että lämpimiä ruokia: munia, pekonia, lämmintä piirasta, hedelmäsalaattia, leipää, makeaa kakkua, maitokahvia ja kuohuviiniä.

- Esimerkiksi kakun voi tehdä edellisenä päivänä. Samoin voi pilkkoa hedelmäsalaattiaineet. Aamiaisen pitää kuitenkin valmistua helposti ja nopeasti, koska aamulla on usein kiire päästä syömään.

Täydellisellä aamiaisella tarjotaan myös silmänruokaa. Lehtonen vinkkaa, että pöytään saa näyttävyyttä esimerkiksi hedelmillä ja kauniilla kupeilla.

Lehtonen kertoo kirjassaan kotoisten aamiaisvinkkien lisäksi ulkomailla nautituista herkuista. Hänen mielestään parhaat aamiaiskaupungit ovat Berliini, Barcelona ja lähempänä Tukholma.

- Varsinkin Berliinissä on hieno aamiaiskulttuuri. Kannattaa kokeilla!

Kalleimman aamiaisen voi nauttia Moskovassa. Tsaarin aamupalaan kuuluu esimerkiksi kaviaaria, hanhenmaksaa ja samppaanjaa. Herkuttelulle kertyy hintaa kuutisensataa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi