Hondurasin kriisiin ei näytä löytyvän ratkaisua

Hondurasin väliaikainen hallitus ei suostu siihen, että syrjäytetty presidentti Manuel Zelaya palaisi valtaan. Väliaikainen hallitus lähettää kuitenkin kriisin sovintoehdotuksen kongressille ja oikeuslaitokselle.

Ulkomaat
Hondurasin väliaikaisen presidentin Roberto Michelettin tukimielenosoitus Tegucigalpassa 22.7.2009.
Reuters-TV

Myönnytykseksi tulkittu ele saattaa olla merkityksetön, sillä väliaikainen hallitus ei ole edelleenkään ole valmis palauttamaan valtaa Zelayalle. Sitä paitsi maan kongressi hyväksyi Zelayan karkotuksen kesäkuussa.

- Zelayan paluu presidentiksi ei ole mahdollista, mutta kaikesta muusta voidaan neuvotella, sanoi väliaikaisen hallituksen ulkoministeri Carlos Lopez Contreras CNN:n espanjankieliselle kanavalle.

Zelayan on määrä palata Hondurasiin lähipäivinä. Hän sanoi venezuelalaiselle televisiokanavalle sovintoneuvottelujen epäonnistuneen täysin. Zelaya yritti paluuta jo kerran aikaisemmin, mutta häntä kuljettaneen lentokoneen laskeutuminen estettiin Hondurasiin.

Arias turhautui

Kriisin välittäjänä toimineen Costa Rican presidentin Oscar Ariaksen uusin ehdotus ei eroa merkittävästi aikaisemmista. Uutena asiana hän ehdottaa ”totuuskomission” perustamista tutkimaan kriisin tapahtumia.

Jo aiemminkin Arias on ehdottanut, että Zelaya saisi palata tehtäväänsä virkakautensa loppuun asti. Suunnitelmassa esitetään myös muun muassa yhtenäishallituksen muodostamista ja armahdusta poliittisille vangeille. Esityksessä suositellaan, että väliaikainen presidentti Roberto Micheletti palaisi kongressin johtoon.

Oscar Arias ei aio tehdä enää uusia sovintoesityksiä. Mikäli molemmat osapuolet hylkäävät tuoreimman yrityksen, jatkuu kriisin sovittelu todennäköisesti Amerikan maiden järjestön OAS:n välittämänä. OAS on muun kansainvälisen yhteisön tavoin vaatinut, että vaaleilla valittu presidentti Manuel Zelaya palaa hoitamaan tehtäväänsä.

Arias on varoittanut sisällissodan riskistä, mikäli osapuolet eivät löydä ratkaisua kiistaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Arias kuvaili, että Hondurasista on tulossa Väli-Amerikan Pohjois-Korea tai Albania.

Vallankaappauksen syynä oli Zelayan suunnittelema kansanäänestys perustuslain uudistamisesta siten, että se olisi mahdollistanut hänen asettumisensa uudelleen ehdolle presidentiksi.

Lähteet: Reuters, BBC, AFP, YLE Uutiset