Jänisruttoa toistaiseksi vain Oulun läänin eteläosassa

Eteläisesssä Suomessa jänisruttoa on ollut jo poikkeuksellisen varhain. Syynä on todennäköisesti Etelä-Suomen vahva myyräkanta. Pohjois-Suomessa jänisruttoa on todettu toistaiseksi vain Alavieskassa.

Kotimaa

Oulun läänissä jänisruttoa on toistaiseksi todettu vain Alavieskassa. Eviran selvitysten perusteella Oulun läänissä jänisrutosta ei ole ainakaan vielä vakavaa vaaraa, vaikka Etelä-Suomessa jänisruttoa on todettu jo poikkeuksellisen varhain keväällä.

Jänisruttotilanne onkin erikoistutkija Perttu Kosken mukaan tänä vuonna poikkeuksellinen, koska Etelä-Suomessa jänisruttoa löydettiin jo maalis- huhtikuussa, eli ennenkuin hyttyset olivat levittämässä tautia. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että liikkeellä olisi tavallista ärhäkämpi myyräkuumetta aiheuttava bakteeri.

Kosken mukaan syynä on todennäköisesti se, että Etelä-Suomessa on vahva myyräkanta, joka on levittänyt jänisruttoa aiheuttavaa bakteeria. Pohjois-Suomessa odotetaan vielä lisähavaintoja, ennenkuin voidaan arvioida onko jänisrutosta mitään isompaa huolta.