Kyytön kylpymaidosta hittituote

Maitomarkkinoille on tullut uusi vaihtoehto, raakamaito. Kyyttöjen maidosta on kehitetty Kylpymaito-niminen tuote. Toinen maan kahdesta myyntipisteestä on Turun kauppahallissa.

itäsuomenkarja
YLE

Kylpymaito hanke on hassunhauskasta nimestään huolimatta vakavasti otettava kokeilu. Esimerkiksi Turun hallissa tuotetta myyvä Arja Hiltunen sai tiistaina tilaamansa 35 litraa Kylpymaitoa Eedami-tonttiinsa. Keskiviikkona iltapäivällä koko satsi oli loppu.

Kuukauden verran myynnissä ollut pussitettu tuote saa mainosta suusta suuhun -menetelmällä. Sitä saa Suomessa Turun ohella vain Helsingistä.

- Kylpymaitoa hakevat sekä vanhemmat, perinteisen tinkimaidon muistavat, että etenkin nuoret, luonnonmukaisia tuotteita arvostavat asiakkaat, kuvailee kauppias Arja Hiltunen.

- On myös asiakkaita, jotka sanovat voivansa nyt ensi kertaa vuosikausiin juoda maitoa, tätä Kylpymaitoa. Vaikka me emme sitä juotavaksi myykään, käyttötavan ratkaisee kuluttaja. Ennen vanhaan tinkimaidosta tehtiin lättyjä, viiliä ja muita herkkuja, kertoo kauppias Hiltunen hymyillen.

Tilaus moninkertaistui

Suomessa saa juotavaksi myydä vain pastöroitua tai iskukuumennettua maitoa turvallisuussyistä. Tämä Kylpymaito ei todellakaan ole saanut kumpaakaan käsittelyä osakseen, vahvistaa maidon tuottaja Riitta Saloniemi Laitilasta.

Saloniemi hankki muutama vuosi sitten vuohenjuustotilalleen myös suomalaista alkuperäiskarjaa, kyyttöjä. Hän on kehitellyt niiden maidosta ja lihasta erilaisia tuotteita. Kylpymaito sai sysäyksen Helsingin Hakaniemen hallista, kertoo Riitta Saloniemi.

- Kauppias soitti ja pyysi oikeastaan huvin ja urheilun vuoksi lähettämään koe-erän kyyttöjen raaka- eli tinkimaitoa. Hän se nimenkin keksi minua ylipuhuessaan. Lähetinkin sitten neljä litraa. Seuraavana päivänä tilaus kolminkertaistui, sitten viisinkertaistui - ja nyt toimitamme sata litraa viikossa yhden litran pusseissa, naurahtaa Saloniemen tilan nuori emäntä.

Maku tallella

Kylpymaito katoaa kuluttajien kasseihin ilman ainuttakaan mainoskampanjaa. Se on mitä ilmeisimmin syntynyt vastauksena kuluttajien toiveisiin. Uusista vaihtoehdoista on innostunut myös Maataloustuottajain Keskusliiton MTK:n ruokakulttuuriasiamies Jaakko Nuutila.

- Näin kokkipoikana tiedän, että maan parhaat ravintolat ovat jo jonkin aikaa käyttäneet kyytönmaitotuotteita muun muassa siksi, että niissä on maidon maku tallella. Arvostan luomutuotteita muutenkin, joten sekä aikuiset että lapset pääsevät meidän perheessä Kylpymaidon pariin, nauraa Nuutila.

- Kyytönmaidon rasvoja ei ole hajotettu eikä sen rakennetta ole muutoinkaan pilkottu, joten se todella sopii monelle maitoallergikolle. Päinvastoin kuin käsitellyt maidot. Markettien maitohyllyjä kiertäessäni olenkin usein miettinyt minkälaisia tuotteita oikein maidoksi saa nimittää, miettii Nuutila.

- Onko vuosisatoja käytetyn maitotuotteen käsittelytaito niin hukassa, että kaikki nykyiset operaatiot ovat välttämättömiä maidon turvalliseksi nauttimiseksi? Ja onko mahdollisimman pitkä säilyvyys tai mahdollisimman halpa hinta todella se kuluttajan eniten arvostama peruste elintarvikkeelle? Vai voisiko muutos olla aluillaan? pohtii Jaakko Nuutila.

Aika näyttänee vastauksen.

Lähteet: YLE Turku / Pia Ekholm