1. yle.fi
  2. Uutiset

Torstai toi tullessaan mätäkuun ja mätäkuun uutiset

Totta vai pilaa? Mätäkuuhun kuuluvat luotettavuudeltaan epämääräiset jutut ja uutiset. Myös haavojen sanotaan märkivän mätäkuussa tavallista helpommin.

Kielenkäännösvirhe
Törnävän kesäteatterin näyttelijät Emilia Laitala ja Eerik Kantokoski eläytyvät rooliinsa mätäkuun jutun huijareina.YLE Pohjanmaa

Heinäkuun 23. päivä alkaa kuukauden pituinen ajanjakso, jota kutsutaan mätäkuuksi. Eri kielissä aikakausi tunnetaan myös koiranpäivinä, mutta pohjoismaisissa kielissä se tunnetaan mätäkuuna - kiitos tanskalaisten käännösvirheen. Saksassa koiranpäivien käsite liitettiin keskiajalla kaskeamisaikaan (Rodentage) ja siitä tanskalaiset käänsivät sen råddenmånediksi.

1544 ilmestyi Mikael Agricolan Rukouskiria Biblia ja siinä mätäkuu mainittiin ensimmäisen kerran kuukauden nimenä, minkä nimisenä elokuu jatkoi aina 1600-luvun alkuun.

Kansankielessä puhutaan kyseisenä ajanjaksona myös perättömistä mätäkuun jutuista ja uutisista, joilla paikataan kesäistä uutispulaa.

Perinteisesti kesään ja mätäkuuhun ovat Suomessa kuuluneet epävarmat ja joskus pelkkiin huhupuheisiin perustuneet uutiset. Myös Ruokolahden leijonasta uutisoiminen muistetaan klassisena kesäjuttuna. Pohjanmaan radiossa aloitettiin mätäkuu myös mätäkuun hatarilla uutisilla.

Lue seuraavaksi