Minkit valtasivat kanalan Orimattilassa

Minkkien kasvatus on kotieläinrakennusten uusiokäytön varteenotettava mahdollisuus. Kanalan pito ei kannattanut, mutta uutta tekniikkaa hyödyntävä minkkitarha täyttää nyt tyhjillään olleen hallin Orimattilassa. Minkinkasvatuksessa pyritään myös erikoistumaan- toiset tilat tuottavat pentuja, toiset taas kasvattavat ne.

minkki
Minkkihäkkejä

Minkit valtasivat entisen kanalan Orimattilan Kuivannolla.

Noin kolme- ja puolituhatta mustaa pikku minkkiä täyttää nyt entisen kanalan.

Vaikka turkisalan kannattavuus ei näytä kovin hyvältä, hallin investoinnit jäivät pieniksi ja ennen vuoden loppua ensimmäiset Orimattilassa varttuneet minkit lähtevät Kaustisille nahkomista varten.

-Tää vanha rakennus soveltuu hyvin minkkien kasvatukseen, vanhat lattiakourut on tasattu ja hankittu häkkiratkaisu joka kerää kaiken lannan investoinneissa on päästy melko vähällä, sanoo isäntä Saku Peltola Etelän Minkki Oy:stä

Orimattilaan on valittu mustat minkinpennut, tarjolla on myös ruskeita ja harmaan eri sävyjä.

Kynnyksen turkistuottajaksi ryhtymiseen uskotaan alenevan kun perusinvestoinnit saadaan mataliksi. Alan kannattavuus ei nykyisellään juuri uusia yrittäjiä houkuttele, maamme minkkitarhojen määrä onkin pysynyt suhteellisen ennallaan.

Tarhojen määrä on hiukan yli tuhat.

Ympäristöasiat hoituvat Orimattilassa uutta tekniikkaa hyödyntävällä tarhalla liki automaattisesti.

-Kyllä nää on ihan ratkasevia asioita, lantaa ei tarvii raapia lattialta vaan se menee lannanpoistokoneiston kautta välivarastoon säilytettäväksi, sanoo turkistalousasiantuntija Ilpo Pölönen IPFur Consulting-yhtiöstä.

-Uuden tuotantotavan yksi valtava etu on ympäristöpäästöjen nollaantuminen, lannan ravinteet otetaan talteen ja kierrätetään takaisin pellolle, sanoo Pölönen.

Tässä myös säästetään väkilannoitteiden käytössä kun pelloille voi levittää välivarastoitua minkinlantaa, korostaa Pölönen.

Peltolan tilalla nähdään minkkejä vastakin, pienet minkit tuodaan emotiloilta ja ne kasvavat noin puolessa vuodessa myyntikuntoon.

Saku Peltolan mielestä tarhaus on kuitenkin tällä tilalla vielä pitkään osa-aikatyötä.