Tangokuningas: "Haluan tuoda hyvyyttä maailmaan"

Tuore tangokuningas Amadeus Lundberg on joutunut voittonsa jälkeen melkoiseen mediamyllerrykseen. Myös keikkakalenteri on täyttynyt kiitettävästi, ja keikkoja on merkitty jo ensi vuodellekin.

Tangokuningas Amadeus Lundberg. Kuva: YLE / Sami Tammi

Parikymppiselle Amadeus Lundbergille tangovoitto oli unelmien täyttymys. Hän onnistui valloittamaan arvostetuimman tangotittelin ensi yrittämällä. Hetkessä koko kansan tietoisuuteen noussut tangotähti suhtautuu menestykseensä rauhallisesti, mutta samalla innostuneesti.

- Onhan tässä kiireistä ollut. Paljon on edelleen opeteltavaa, sillä työn alla on parhaillaan 17 uutta kappaletta. Tällaisen kappalemäärän opettelu parissa päivässä on aikamoinen urakka. Viimeistään kuukauden päästä tilanne on se, että voin jo itsekin nauttia esiintymisestä kokonaisvaltaisesti, Lundberg kertoo.

- Täytyykin ihan rehellisesti pyytää yleisöltä ymmärrystä, sillä ihan kaikkia kappaleita en vielä kunnolla osaa. Lupaan kuitenkin, että kuukauden päästä yleisö voi pitää polvistaan kiinni, ettei pyörry, Lundberg nauraa.

Virran manttelinperijä

Lundbergille on luotu voiton jälkeen myös melkoisia paineita. Hänestä on puhuttu jopa Olavi Virran manttelinperijänä.

- Se on kunnia. Toki meillä on samanlainen laulutyyli. Ja klassinen pohja sekä luonnonlahjakkuus, hyväntuulinen tangokuningas virnistää.

Uudeksi Olavi Virraksi tai Jari Sillanpääksi hän ei kuitenkaan pyri.

- Minulla ei ole tavoitteita olla kuin oma itseni. Toki toivon, että voin laulaa jatkossa enemmän Olavi Virran lauluja, sillä ne sopivat minulle.

Keikkalavoilla kuumaa huumaa

Lundberg on keikkaillut jo aiemmin omalla bändillään, jossa myös kitara on tullut tutuksi soittimeksi. Kuninkuuden myötä lavat ja yleisö ovat kasvaneet uusiin mittoihin.

- Parkanossa Kesäillan valssin (YLE TV2) kuvauksissa oli varmaan tuhat ihmistä. Sisällä lienee ollut 70 astetta lämpöä. Oli hienoa ja kunnioitettavaa katsoa, miten ihmiset jaksoivat tanssia niissä oloissa. Keikan jälkeen oli hienoa halailla, kätellä ja jaella nimikirjoituksia ihmisille, Lundberg muistelee.

Hän kertoo kokeneensa vain hyviä hetkiä yleisön kanssa niin lavoilla kuin keikkatauoillakin. Intoa ja pontta keikoille Lundberg hakee mm. lenkkipoluilta.

- Lenkkeily tekee hyvää. Laulu tulee rennommin, kun syö ja lenkkeilee hyvin.

Ensi yrittämällä kruunu

Lundberg osallistui tangomarkkinoihin nyt ensimmäistä kertaa. Ja yritys palkittiin.

- Ajattelin, että nyt on oikea hetki kokeilla. 20 vuotta lasissa ja koulut jääneet kesken. Olen kuitenkin pienestä asti harjoitellut musiikkia ja nyt tunsin, että olen kypsä.

Lundberg lähti karsintaan Lohjan Tanhuhoviin ja lauloi kappaleen Mun aika mennä on.

- Se meni hyvin ja jatkokarsinnoissa myös. On ollut hyviä kappaleita ja laulusuorituskin on onnistunut. Loppu olikin huumaa.

Omatunto puhdistettu

Pelkän positiivisen julkisuuden lisäksi Lundberg on myös joutunut lukemaan juorulehdistä ikäviä juttuja. Hän suhtautuu kirjoituksiin tyynesti.

- En menetä yöuniani tällaisista asioista. Ei se huonokaan kritiikki ole pahasta. Siitäkin oppii. Pelkillä kehuilla ei elä. Lisäksi olen omatoimisesti haastatteluissa tuonut esille ikävämmät asiat elämästäni. Olen kertonut törttöilyistäni suoraan, jotta ihmiset tietävät nämä asiat. Ne ovat nyt omaltatunnoltani pois, Lundberg pohtii.

Sanoma, jonka tangokuningas haluaa välittää kansalle, on selvä.

- Haluan tuoda musiikilla ja tangolla hyviä asioita maailmaan. Olen hyvyyden lähettiläs. Toivon, että ihmiset saavat musiikkini kautta hyvän mielen ja tekevät hyviä tekoja.