Etsivä työpari auttaa nuoria

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten auttamiseksi tehty työ on onnistunut erityisen hyvin pohjalaismaakunnissa. Keski-Pohjanmaalla kymmenet nuoret ovat löytäneet etsivän työparin avulla uuden suunnan elämälleen.

nuoret
Kuvassa Laura Vesikko
Kokkolalainen Laura Vesikko on tällä hetkellä hoitajaharjoittelijana Tervakartanossa.Kalle Niskala / YLE

Tavanomaisista uomista putoamisen syyt ovat aina yksilöllisiä - Ottaa päästä, masentaa, ei kiinnosta, janottaa. Vaihtoehdoissa löytyy, samoin on löydyttävä myös auttamisen tavoissa, sanoo nuorten valmentaja Arja Savela, Kokkotyö-säätiöstä.

- Tietysti ensin selvitellään, että miksi ei se koulu nappaa, ihan sellaista peruskartoitusta. Yleensä keinot sitten löytyvät yhteisten keskustelujen kautta, että mikä se oma juttu voisi olla. Ei kukaan ole kuitenkaan loppu viimein sellainen, ettei minua kiinnosta mikään.

Kympin juttu

Kokkolalainen Laura Vesikko on tällä hetkellä hoitajaharjoittelijana vanhusten palvelutalo ja toimintakeskus Tervakartanossa. Hän antaa Kokkotyö-säätiössä työskentelevälle etsivälle työparille kouluarvosanaksi täyden kympin.

- En itse olisi edes tullut ajatelleeksi lähihoitajakoulutusta, ennenkuin pääsin päiväkotiin harjoitteluun, ja nyt sitten tänne Tervakartanoon. En ollut ikinä ajatellut, että tämä voisi olla minun alani, mutta tätä kautta se nyt tuli ihan näin yllättäen. Aivan kympin juttu, ainakin etsivä työpari Kokkotyö-säätiössä osaa hommansa. Seuraavaksi ajattelin hakea alan koulutukseen.

Vuoden käynnissä ollut etsivä työparitoiminta on auttanut pariatuhatta nuorta koko Suomessa, heistä kolmasosa asuu Länsi-Suomen läänissä. Apua tarvitsevia nuoria etsitään yhteistyönä useiden eri tahojen kanssa, kertoo nuorten valmentaja Arja Savela.

- Eniten yhteistyötä tehdään TE-toimistojen ja työvoimapalvelukeskuksen kanssa, mutta myös oppilaitokset, opot ja koulukuraattorit ovat tässä työssä tärkeitä toimijoita. Ja ihan yhtä lailla yksi tärkeä osa tätä meidän verkostoa ovat ne huoltajat tai vaikkapa isovanhemmat, jotka ovat ottaneet meihin yhteyttä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa /Riikka Sipilä