1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yliopiston ovi aukeni poikkeuksellisen harvoille

Yliopistoon oli tänä vuonna vaikeampi päästä kuin vuosiin. Yliopiston ovi aukeni 27 prosentille eli vain hieman yli neljännekselle hakijoista. 17 500 opiskelupaikkaa tavoitteli kaikkiaan 63 900 hakijaa.

Helsingin yliopiston päärakennus Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Syynä opiskelupaikan saamisen vaikeuteen oli se, että yliopistojen kokonaishakijamäärä kasvoi tänä vuonna peräti 9 000 hakemuksella.

Hakijamääriä kasvattivat ensimmäistä kertaa järjestetty sähköinen yhteishaku sekä taloudellinen taantuma.

Varasijojen kautta yliopistoon pääsevät saattavat tosin syksyllä kaunistaa tilastoja hieman.

Kauppatieteeseen oli tungosta

Kauppatieteet kasvattivat suosiotaan tämän vuoden haussa. Ne nousivat hakijamäärissä ensimmäistä kertaa kasvatustieteellisen ja luonnontieteellisen ohi kolmanneksi suosituimmaksi alaksi. Eniten hakijoita oli humanistisille ja yhteiskuntatieteellisille aloille.

Helpoimmin pääsi opiskelemaan luonnontieteitä, joita lukemaan hyväksyttiin melkein joka toinen hakijoista. Tavalliseen tapaan vaikeinta oli saada opiskelupaikka teatteri- tanssi- ja kuvataiteista. Näille aloille hyväksyttiin vain runsaat kaksi prosenttia hakijoista.

Suurin osa yliopistoon pyrkineistä oli naisia. Heitä oli pyrkijöissä kaikkiaan 60 prosenttia ja yliopistoon sisään päässeissä 55 prosenttia.