Sikainfluenssa on miljardibisnes

Rokotteita valmistavat lääkeyhtiöt käärivät pandemiasta miljarditulot. Nyt myös kriittiset äänenpainot ovat kasvaneet, kun sikainfluenssa on osoittautunut liki tavanomaiseksi influenssaksi. Sikainfluenssaa ehkäisevää rokotetta arvioidaan saatavan Suomeen syyskuussa.

terveys
Rokoteruisku lääkärin kädessä.
AP Graphics Bank

Suomeen rokotetta on tilattu kahdelta eri valmistajalta kaikkiaan 10 miljoonaa piikkiä. Hinta-arvio on noin 45 miljoonaa euroa. Liki kaikille suomalaisille on siis tarjolla tarvittavat kaksi rokotusannosta. Voitot käärivät rokoteyhtiöt.

Internetissä kriittistä tietoa rokotteista jakavan Rokotusinfo ry:n puheenjohtajan Jyrki Kuoppalan mukaan vaarana on, että nopea aikataulu tuo mukanaan turvallisuusriskin.

- Poliitikkoihin suuntautuu paineita pandemian hoitamiseksi. Tämä aiheuttaa riskin, että otetaan sellainen rokote käyttöön, jota ei ole riittävästi testattu eikä tutkittu, arvioi Kuoppala.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan ensimmäiset rokotteet saadaan Suomeen jo syyskuussa. Ministeriöstä vakuutetaan, että Suomessa käyttöönotto tehdään vasta sitten, kun uusista rokotteista on kerätty riittävä tutkimustieto.

- Turvallisuus varmistetaan siten, että rokotteella on joko myyntilupa EU:ssa, tai sitten muilla keinoin on voitu varmistaa, että tutkimustietoa on riittävästi, sanoo Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintäneuvos Merja Saarinen.

Rokotusinfo.fi -sivustoa ylläpitävän yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Kuoppala näkee, että nykyisin terveysviranomaisten ja rokotteita myyvien yhtiöiden keskinäiset suhteet ovat liian läheiset. Suomeen rokotteita myyvä yritys rahoittaa Suomessa tehtävää tutkimusta miljoonilla euroilla.

- Esimerkiksi tällä hetkellä on menossa neuvoloissa pneumokokkirokotetutkimus. Siinä on melkoinen eturistiriita, että sama asiantuntijaorganisaatio, joka suosittaa rokotusten hankkimista, tekee rokotevalmistajille ikään kuin keikkaa, ja toteuttaa rokotetutkimusta sitten valmistajien lukuun, Kuoppala ihmettelee.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Keränen