1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lehtikatsaus

Aamun lehdissä pohditaan elektroniikkateollisuutta, kehitysmaiden viljelyalueita ja sitä, onko Suomi sittenkin sotaa käyvä maa.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

”Se oli silti antoisa vierailu” otsikoi Kauppalehti tämän päivän pääkirjoituksensa. Kirjoituksessa pohditaan, mille toimialoille voimavaroja kannattaisi Suomessa keskittää elektroniikkateollisuuden kauden jälkeen.

"Elcoteqin myynti kiinalaisyhtiöille päätti yhden luvun Suomen teollisessa historiassa. Nokialla ei ole enää mobiilipuolella itsenäisiä elektroniikan mekaniikan alihankkijoita Suomessa.

Suomessa saadaan jatkossa tottua siihen, että monet toimialat ja miniklusterit syntyvät, kukoistavat, kuolevat ja lähtevät muualle entistä rivakammin.”

”Elektroniikan alihankkijoiden visiitti korostaa teollisuuden ja palvelurakenteiden jatkuvan uusiutumisen tarvetta. Vaikka esimerkiksi biotekniikassa on maksettu kalliita oppirahoja, Suomen on pakko panostaa nanotekniikan tapaisiin tulevaisuuden aloihin. Pienen maan on vain osattava valita oikeat kasvusegmentit toimialoilta, joihin myös maailman kaikki teknologiajätit tähtäävät."

Näin siis Kauppalehden pääkirjoituksessa.

Kehitysmaiden viljelyksistä kansainvälistä bisnestä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Raimo Väyrynen toteaa Maaseudun Tulevaisuudessa, että kehitysmaiden maaseudusta on tullut kauppatavaraa. Väyrynen kirjoittaa näin:

"Viljelymaan hankkimisesta on tullut osa kansainvälistä liiketoimintaa. Kyse ei ole uudesta ilmiöstä, mutta viime aikoina sen mittasuhteet ovat moninkertaistuneet.

Viljelysmaan käydessä kasvavan väestön maailmassa entistä niukemmaksi sen kysyntä kasvaa.”

”Yhden arvion mukaan Afrikassa työskentelee nyt miljoona kiinalaista maataloustyöläistä.

Kansainvälisten viljelysopimusten taustalla onkin huoli ruokaturvallisuudesta. Kaikkein innokkaimpia vuokraviljelijöitä ovat sellaiset valtiot, joiden olosuhteet eivät suosi omaa tuotantoa, mutta joilla on öljytulojen ja kaupan ylijäämän vuoksi varaa tällaisiin hankkeisiin.

Öljyllä ruokaa -ohjelma onkin saamassa uuden merkityksen.”

Suomi käy paraikaa sotaa

Ja ulkopoliittisten tekstien parissa jatketaan. Helsingin Sanomien vieraskynä-osiossa painavaa sanaa käyttää Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak. Hän väittää, että Suomi on paraikaa sotaa käyvä maa.

"Osallistuminen Isaf-joukkoihin Afganistanissa on hyvä esimerkki operaatiosta, jota kannattaisi arvioida uudelleen. Afganistanin-operaatiosta tekee ainutlaatuisen Suomen rauhanturva- ja kriisinhallintahistoriassa se, että nyt Suomi on sodan osapuoli.”

”Vaikka suomalaiset sotilaat eivät osallistu hyökkäysoperaatioihin, vastustajan ja kansainvälisen oikeuden näkökulmasta he ovat selvästi sodan osapuoli."

"Jos Suomi pitää tärkeänä osallistua sotaan yhtenä osapuolena, valtiovallan pitäisi myös olla valmis loogiseen johtopäätökseen, että haluamme oman osapuolemme voittavan ja tuemme sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Toisaalta niin kauan kuin Suomen hallitus ja presidentti eivät julkisesti myönnä, että Afganistanin kohdalla olemme ylittäneet rajan, ei kyseistä johtopäätöstä voida odottaa”, toteaa Helsingin Sanomissa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kirjoituksessaan."

Lopuksi perjantain lehtikatsauksessa siteerataan Uutispäivä Demarin toimittajan Ilkka Vuorikurun näkökulmakirjoitusta fundamentalistisesta kristillisyydestä.

"Samalla kun Ylen kanavilla maltilliset piispat paasaavat ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, TV7 pitää yllä hurmoshenkistä ja nyky-yhteiskuntaan huonosti sopivaa ahdasmielisyyttä."

"Kanavalla on tietysti vaikutus politiikkaan. Perhepuolueenakin teeskennellyt Kristillisdemokraattinen puolue kalastelee auliisti äänestäjiä kanavan seuraajista. Mikä on tämän ”rahoituksen” vaikutus politiikkaan?”

”Nokia Missio tuottaa omia ohjelmia, joissa parannetaan sairaita ja käydään ´hengellistä sodankäyntiä´. Pari vuotta takaperin ruudussa nähtiin Sotakoulu-ohjelma, jonka oli tarkoitus rakentaa nuorista kunnollisia ´Kristuksen sotilaita´.”

”Taivas TV7 on helvetinpelkoisten lahjoitusrahoilla perustanut toimipisteen Israeliin. Kyse on propagandatoimistosta, jonka tarkoitus ei ole rauhan rakentaminen palestiinalaisten kanssa vaan etnisen erottelun puolustaminen - Raamattuun tukeutuen."

"Ja herääkö asiasta keskustelua? Ei. Kenties siksi, että fundamentalistinen kristillisyys menee yhteiskunnassamme tutkan alla”, kirjoittaa Ilkka Vuorikuru tänään Uutispäivä Demarissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi