1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan aids-rokotteen kehitys jäihin

Etelä-Afrikka on ensimmäisenä kehitysmaana kehittänyt omaa aids-rokotetta. Maan hallitus päätti kuitenkin vetää hankkeelta rahoituksen samana päivänä, kun rokotteen kliiniset testit piti aloittaa Kapkaupungissa.

Ulkomaat
Etelä-Afrikkalainen äiti, sylissään vauva kantoliinassa. Taustalla HIV-nauha.
Jon Hrusa / EPA

Etelä-Afrikan hallituksen mukaan sillä ei yksinkertaisesti ole rahaa tukea hanketta. Lisäksi hanketta tukenut Eskom-yhtiö on päättänyt hankkeen rahoitussopimuksen.

Kapkaupungin yliopiston professori Anna-Lise Williamson sanoo, että tällä hetkellä hanke on jäissä, koska kehitystyöhön ei ole rahaa.

Kokeiluasteella olevaa rokotetta on kehitetty erityisesti Etelä-Afrikassa jylläävää viruskantaa vastaan. Kehitystyöhön on osallistunut Yhdysvaltain terveysviranomaisia, jotka ovat antaneet teknistä apua kehitysprojektiin.

Rokotteen loppuvaiheen kliinisten kokeiden piti alkaa maanantaina Kapkaupungissa. Eteläafrikkalaisilla on huonoja kokemuksia aids-rokotteen testaamisesta ihmisillä. Vuonna 2007 erinomaisena pidetty rokote toimi juuri päinvastoin: rokotetut saivat taudin herkemmin kuin ne, joita ei rokotettu.

Hankaluudet aids-rokotteen kehittämisessä ovat saaneet monet kyseenalaistamaan kehitystyön mielekkyyden. Vastustajien mukaan kalliiseen kehitystyöhön ohjatut varat pitäisi käyttää HIV-valistukseen, mikä estäisi virusta leviämästä.

Hiv ja aids ovat runnelleet Etelä-Afrikkaa pahemmin kuin mitään muuta maata. Vuonna 2008 maassa arvioitiin olevan noin 5,2 miljoonaa HIV-positiivista. Hiv ja aids ovat vuosia olleet julkisen kiistan aiheita - tavalla tai toisella.

Maan entinen presidentti Thabo Mbeki kyseenalaisti julkisesti HI-viruksen ja aidsin yhteyden. Yhdeksän vuotta maan terveysministerinä toimineesta Manto Tshabalala-Msimangista tuli julkisen pilailun kohde. Tshabalala-Msimang tunnettiin lempinimellä Tohtori Punajuuri, sillä hän suositteli muun muassa valkosipulin ja juuresten syömistä aids-lääkkeiden sijasta.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi