1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. häät

Järkevä aikataulu saa häät onnistumaan

Juhlapaikat ja valokuvaaja on tilattava reilusti ajoissa ja itse hääjuhlassakin on jätettävä aikaa seurustelun, sanoo juhlasuunnittelija Katja Tähtivalo-Halme.

häät
Katja Tähtivalo-Halme käy läpi askartelukaupan korttiesimerkkejä.YLE / Mari Siltanen

Häiden suunnittelussa on monta kuoppaa ja mutkaa ennen varsinaista hääpäivää. Hääsuunnittelijoiden apuun aletaan Suomessakin turvautua.

Hääparilla on edessään tuhoton määrä päätöksiä vieraisiin verrattuna ja yksi niistä koskee paperitavaroita, esimerkiksi kutsuja ja paikkakortteja. Juhlasuunnittelija Katja Tähtivalo-Halme Hämeenlinnasta sanoo, että väriteemat yleistyvät. Eli se, että kutsusta kukkasiin jokin väri esiintyy koko ajan ja yksinkertaisuus on tässäkin valttia.

Häiden hintalappu on pienentynyt

Nykyään häihin menee 5000-10 000 euroa, mikä tietysti riippuu esimerkiksi vieraiden määrästä, kertoo Katja. Ökyhäitäkin on Suomessa aiemmin vietetty.

- Aikoinaan ennen 1930-lukua suurieleiset häät olivat Suomessakin se juttu.

Katja suunnittelee tällä hetkellä kahden morsiamen häitä, joihin molempiin on säästetty rahaa, mutta myös nuorenparin vanhemmat osallistuvat kuluihin.

- Osa tietysti joutuu ottamaan häitä varten lainaa. Se on tietysti ikävää, jos joutuu häitä makselemaan myöhemmin, mutta kukin tavallaan.

Hääsuunnittelija voi auttaa vaikka vain kirkon metsästämisessä

Molemmat morsiamet ovat määrätietoisia ja haluavat laatua, sekä näyttävät häät. Toisten morsiamien kanssa lähdetään taas melkein alusta, miltei hääpäivästä asti.

Melkein tärkeintä on muistaa varata esimerkkiksi valokuvaaja reilusti ajoissa, sillä keväällä ei enää kesäksi hyvää kuvaajaa saa.

Hääsuunnittelijoitakin on erityylisiä. Kaikki ei tee alusta loppuun asti. Kutsukortteihin tai ohjelmiin ei kaikilla taidot riitä.

- Jos tarvitsee apua vain paikan etsimiseen, siihenkin voi palkata hääsuunnittelijan.

Häävieraiden viihtyvyyden kannalta tärkeintä on tunnelma, joka muodostuu vieraiden huomioimisesta. Katjan mukaan tärkeä osa on myös taustamusiikki.

- Vaikka siihen ei kiinnittäisi huomiota, ihmiset alkaa viihtyä paremmin ja juttu luistaa.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen

Lue seuraavaksi