Vauhtiajojen melutasot ympäristönsuojelun syynissä

Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelulla on ollut kiireinen kesä. Se on valvonut kaikkissa kesän tapahtumissa mm. jätehuoltoa ja melutasoa. Valvontaa tehdään myös viikonlopun Vauhtiajoissa.

Seinäjoen vauhtiajot
Legends-sarja on Vauhtiajojen näyttävimpiä
Otto Hokkanen

Seinäjoen tapahtumantäyteinen kesä tuo kaupunkiin tuhansia vieraita useaan eri otteeseen. Kaupungin keskusta viritetään musiikkikeskukseksi myös tulevana viikonloppuna Vauhtiajoja varten. Seinäjoen kaupungin ympäristönsuojelulle tapahtumat tuovat lisätöitä mm. jäte- ja meluvalvontana.

Ympäristönsuojelutarkastaja Mika Ylipetäyksen mukaan seinäjokelaiset sietävät tapahtumia hyvin. Valituksia häiriöistä ilmenee vain satunnaisesti yleisönosastoilla. Keskusta-alueella meluraja on 95 desibeliä. Ylipetäyksen mukaan rajoissa pysytään hyvin hetkittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

Tapahtumajärjestäjät hoitavat myös itse melutason valvontaa. Ympäristönsuojelu tekee tapahtumiin pistokokeita ja jos huomautettavaa löytyy, tapahtumanjärjestäjiä pyydetään korjaamaan äänentasoa. Yhteistyö tapahtumajärjestäjien kanssa sujuu Ylipetäyksen hyvin. Vauhtiajoillakin arvostetaan ympäristösuojelun työtä:

- Se on myös tapahtuman etu, että valvontaa on. Silloin kaikilla on samat säännöt ja yleisö viihtyy paremmin, kiittelee Vauhtiajojen tuottaja Timo Rantasaari.

Vauhtiajojen rallialueella melutasoa valvotaan Autourheilun kansallisen keskusliiton, AKK:n, normien mukaan. Melun määrä huomioidaan kilpa-autoissa jo katsastusvaiheessa, Rantasaari valottaa. Vauhtiajojen moottoriuheiluosuudestakaan ei valituksia ole kuulunut. Kun rata-ajot järjestetään kaukana asutuksesta keskellä päivää, häiriöt on saatu mahdollisimman vähäisiksi.

Vahtiajojen järjestelyt ovat sujuneet perjantaihin mennessä hyvin. Rantasaari vakuuttaa, että iltaan mennessä kaikki on valmista juhlayleisöä varten. Ikävä kyllä säitä ei tuottajakaan voi säädellä. Rantasaari joutuu tyytyä toivomaan, että sateita luvanneet ennusteet olisivat sittenkin viikonlopun osalta väärässä.