35 vuotta ja vähintään kolmetoista ryppyä

Pohjois-Karjalan Martat ovat pyörittäneet kahviota Joensuun torilla jo 35 vuotta. Yksi maan vanhimmista marttakahvioista on jäänyt vierailijoiden sydämiin erityisesti karjalanpiirakoittensa ansiosta.

Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Marttojen torikahvio avasi luukkunsa janoisille ja nälkäisille joensuulaisille vuonna 1974. Aina vuoteen 1992 asti kahvio piti kuljettaa traktorilla yöksi pois torilta. Pysyvämpi torirakennus ja Piirakkapaja saatiin torikahvion yhteyteen samana vuonna. Vuosien varrella torikahviosta on tullut marttojen toiminnan kulmakivi koko maakunnassa, kertoo toiminnanjohtaja Ilona Tossavainen.

- Varmasti olisimme vähän ihmeissämme, että millä tämäkin liiketoiminta paikattaisiin, jos sitä ei olisi. Olemme tosi kiitollisia, että olemme menestyneet tällä yrittäjyyden saralla.

Palkattujen työntekijöiden lisäksi Marttakahviossa ja Piirakkapajassa käy vuosittain talkootyössä noin 500 marttaa. Osa talkoolaisista matkustaa Joensuuhun Valtimolta tai Kesälahdelta asti.

- Martat tulevat erittäin mielellään tänne ja he nauttivat "marttaudestansa", Tossavainen sanoo.

Martat juhlistavat merkkivuotta torikahvilassaan lauantaina valokuvanäyttelyn, haitarimusiikin ja kahvitarjoilun merkeissä.

Kunnollinen karjalanpiirakka on kunnia-asia

Marttakahvion 35 toimintavuoteen on mahtunut monenlaista Nettitorista aina lyhytikäiseksi jääneeseen oluenmyyntikokeiluun saakka. Kestävän myyntivaltin martat ovat saaneet - kuten kuuluu asiaan - karjalanpiirakasta.

- Tämä on hyvä, se on perinteisellä tavalla tehty ja kyllä martat sen osaavat. Ja munavoi on tietysti niin terveellistä että! arvioi ilomantsilainen Seppo Purmonen.

Kahvilavastaava Jaana Korhonen arvioi Marttakahvion karjalanpiirakan salaisuuden olevan paikallisen käsityön, rukiisen kuoren, sopivan suolaisen riisipuuron ja kuuman uunin yhdistelmä.

- Ja ryppyjä saa olla kolmetoista puolellansa, Korhonen opastaa.

- Vähintään! lisätään vielä leipomon puolelta. Onhan oikeanlainen piirakka martalle kunnia-asia - ryppyjen määrää myöten.