1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taikominen

Taikuus syntyy peilin edessä

Taikuus kiinnostaa niin, että isommillekin opetustilanteille olisi kysyntää. Perhossa pienryhmä sai oppia liinan hävittämiseen sekä korteilla ja naruilla hämmästyttämiseen.

taikominen
Raila Paavola / YLE

Seinäjokinen taikuri Markku Anttila on kymmenen vuoden ajan taikonut Naantalin Muumimaailmassa. Taikatemppuja hän on tehnyt kolmenkymmenen vuoden ajan. Torstaina Perhon kirjastoon kokoontui joukko tyttöjä ja poikia taikurioppiin.

Anttilan mukaan taikuus kiehtoo, ja kysyntää joukko-opetuksellekin olisi. Pientä ryhmää puolustaa kuitenkin mahdollisuus antaa yksilöllistä opetusta.

- Tarkoitus on, että lapsille jää materiaalia esitettäväksi. Lisäksi on rutiineja, joiden avulla asiat saadaan näyttämään erilaiselta kuin ne todella ovat. Esimerkiksi naru on vain narua; pitää tietää mitä sillä tekee eli miten sitä käännellään ja solmitaan.

Vauhtiin pääsee yksinkertaisillakin välineillä.

- On hyvä, että pystyy tekemään temppuja kotivälineillä, mutta olisi todella hyvä saada myös sellaista tavaraa, mitä taikuri oikeasti käyttää.

Esimerkiksi erilaisella notkeusasteella varustettuja korttipakkoja taikuri tarvitsee useampia.

Peilin eteen harjoittelemaan

Anttilan mukaan tärkeää on harjoittelu peilin edessä:

- Jos katsoo peiliin, ei tule katsoneeksi temppua jota tekee. Toisaalta näkee, miltä temppu näyttää yleisöön.

Elisa ja Mimosa oppivat esimerkiksi liinan taikomista; toiveissa oli saada selville jippo korttitempun takana. Ja vähitellen asia alkoikin selvitä:

- Huomasitteko, että aika monesti naputtelin pakkaa pöytää vasten? kysyi Markku Anttila.

- Pidittekö sitä yhtään outona? Eikö ole jännä juttu, että juju on oikeastaan siinä...

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Sari Vähäsarja, Raila Paavola

Lue seuraavaksi