1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanoottipoolo on vauhdikas vesiharrastus

Kanoottipoolo on varsinainen harvinaisuus ja Keski-Suomesta sen harrastajia löytyy vain reilu kymmenkunta. Meloiloa ry:n kanoottipoolojoukkue harjoittelee kahdesti viikossa Jyväskylässä. Kokenut kilpameloja ja valmentaja Béla Pavelka suosittelee lajia paitsi vasta-alkajille, myös retkimelojille.

Kotimaan uutiset
YLE / Petteri Juuti

- Kanoottipoolo on yksi melonnan joukkuelajeista, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta heittää palloja kentällä oleviin maaleihin ja se, kumpi saa enemmän maaleja, on parempi, kuvailee lajia Meloiloa ry:n puheenjohtaja Béla Pavelka.

Nuoret mukaan melomaan

Keski-Suomessa voi retkeillä meloen melkein milloin ja missä tahansa, mutta kanoottipooloa pelataan ainoastaan Jyväskylän Tuomiojärvellä, kaksi kertaa viikossa. Harjoituksia vetää Unkarissa lukuisia melontamestaruuksia voittanut Béla Pavelka.

- Tavoitteena on melonnan suosion ja nuorten vetäminen harrastuksen pariin. Kun tulin aikoinani Suomeen, huomasin että enimmäkseen minua vanhemmat ihmiset harrastavat täällä melontaa ja halusin houkutella nuoria mukaan, kertoo Béla Pavelka.

Mustelmia ja melojen kolinaa

Lajia harrastava Hanna Koskinen vakuuttaa, että kanoottipoolon oppii ennen pitkää.

- Tosi nopeesti sen kyllä oppii, ihan ensimmäiset kerrat oli sellaista hakemista, mutta hirveän nopeasti sitä kehittyy ja pystyy olemaan pelissä mukana.

Kiivaimmillaan kanoottipoolossa kajakit törmäilevät ja melat kolisevat, eikä pelaajakaan säästy osumilta.

- Pieniä kolhuja tulee, ei se mikään vaarallinen laji ole, mutta mustelmia tulee joka kerta, sanoo Riikka Majander.

Kanoottipoolo ei sovi vesipelkoisille

Kanoottipoolo on ensisijaisesti hauska harrastus, mutta retkeilijöille se voi olla myös oiva tapa parantaa melontataitoja.

- Kanoottipoolon kautta retkeilijäkin voi oppia käsittelemään kajakkia paremmin, sanoo Béla Pavelka.

Valmentaja toivottaakin kaikki innokkaat tervetulleiksi kokeilemaan - aiemmasta melontakokemuksesta riippumatta.

- Kuka tahansa voi tulla, toivomme kuitenkin, että on uimataito ja on suositeltavaa ettei vesipelkoa ole, sanovat Koskinen ja Majander.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Lue seuraavaksi