1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Qstock

Qstockin järjestelyt ammattimaistuneet

Oulun Qstock -festivaali työllistää järjestäjien ja bändien lisäksi lukuisia eri alojen ammattilaisia. Useat ovat rakentaneet festivaalia taukoamatta useita päivä. Tapahtumassa työskentelee useita pohjoissuomalaisia yrittäjiä. Qstockin juhlinta alkoi ihanteellisessa säässä ja paikalle odotetaan noin kahtakymmentätuhatta kävijää.

Qstock
YLE / Marko Siekkinen

Tämän vuoden Qstockin järjestelyt ovat sujuneet myötätuulessa, lukuun ottamatta amerikkalaisen Anthraxin peruuntumista. Seitsemän vuoden aikana Qstock on kasvanut osaksi oululaista kesää ja tapahtuma on virittynyt ammattitasolle, kertoo festivaalipäällikkö Mikko Forstén.

-Alkuaikojen poikamainen innokkuus on hävinnyt, ehkä jo jossakin määrin tuntuu työltä. Mutta kyllä tämä ihan hyvä ammatti on, vakuuttaa Forsten.

Myös yrittäjä Eero Vuolukka Livepaletti Oy:stä on huomannut entistä ammattimaisemman otteen järjestelyissä.

-Minusta se on kyllä kehittynyt hyvin ammattimaiseen suuntaan. Kun vertaa siihen kun ensimmäisenä vuonna oltiin tekemässä pääbändiä, Sentencediä. Siihen verrattuna tekeminen on mullistunut. Kaikki ovat oppineet omalta tontilta mitä tekevät, kertoo Eero Vuolukka.

Töitä yötä päivää

Qstock on monelle festivaaleista ja tapahtumista leipänsä ansaitsevalle työntäyteinen puristus. Töitä tehdään muutama päivä tiiviillä tahdilla ja vähillä unilla. Esimerkiksi äänentoisto, valot ja lavojen rakentaminen vaativat valtavan määrän järjestelyä ja rakentamista, sekä kilometritolkulla piuhoja ja kaapeleita. Kulta on huuhdottava kun jää on sula.

-Heinäkuun alusta kun lähdetään, niin elokuun puolenvälin jälkeen ovat seuraavat vapaapäivät. Sitä mennään yhtäsoittoa ja oikeastaan yötä päivää. Pisimmät työpäivät olivat tuossa alkukuusta. Lyhin päivä oli 16 tuntia suurinpiirtein ja 22 tuntia se pisin päivä. Siinä tietää tehneensä sitten kun syksyllä vähän helpottaa, toteaa Eero Vuolukka Livepaletti Oy:stä.

Musiikkitausta yrittäjillä

Yrittäjä Kai Penttilä North Stagesta vakuuttaa myös, että työ on kovaa.

-Eihän tämä hääviä oo. Me ollaan kaikki tämmöisiä elämäntapaintiaaneja ja suurin osa on musiikkitaustaisesta pohjasta lähteneet.

Kokeneet festivaalirakentajat ovat vuosien saatossa huomanneet, että etenkin ulkomaisten bändien tekniset vaatimukset ovat kasvaneet.

-Kyllähän ne on välillä niinkin tarkat, että joka lampun paikat ja sinne värikalvot on kaikki piirretty paperille. Ne pitää olla justiinsa näin, että muuten ei hommat taitu, kertoo Eero Vuolukka.

Samaa mieltä on myös Kai Penttilä.

-Tuntuu, että pitää olla aina enemmän ja enemmän kampetta ja korkeampaa sekä isompaa. Aina vaan isompaan ja isompaan mennään.

Ensi kesää jo valmistellaan

Qstockin kokoisen festivaalin pitää suunnata katsettaan osin jo tulevaan, sillä ensi kesän artistibuukkauksia valmistellaan jo.

-Tavoite on festivaalin jatkuvuus ja se, että se vuosittain pystyy uudistumaan ja olemaan ajankohtainen. Rakenteilla on tuore ja raikas oululainen festivaali, sanoo Qstockin festivaalipäällikkö Mikko Forstén.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi