1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hevosmaneesit

Reserviupseerikoulussa valmistaudutaan muuttoon

Syyskuussa alkavan remontin pitäisi valmistua vuoden 2011 alkuun mennessä. Museovirasto on ollut projektissa tiukasti mukana, ja vanhaa rakennusta tullaan kunnioittamaan.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Haminan reserviupseerikoulussa valmistaudutaan muuttamaan päärakennuksen peruskorjauksen tieltä. Purku-urakka alkaa syyskuussa ja kaiken pitäisi olla valmista vuoden 2011 alkuun mennessä.

Korjattuun kasarmiin tulee tilat lähes kolmelle sadalle varusmiehelle. Vanhoja Kymen Jääkäripataljoonan ja Ilmatorjuntarykmentin käytössä olleita tiloja on ehostettu RUK:n tilapäiseen käyttöön.

"Päärakennus mahtipontista klassismia"

Nykyisen reserviupseerikoulun paikkeilla sijaitsi aiemmin Haminan kadettikoulu, josta muun muassa C. G. E. Mannerheim aikanaan erotettiin. Vuonna 1898 valmistunut päärakennus edustaa Museoviraston tutkijan Ilkka Kaskisen mielestä mahtipontista klassismia.

- Rakennuksen piti toimia, mutta sen piti myös näyttää joltakin. Tätä voisi verrata Ahvenanmaalla sijaitsevaan Eckerön postitaloon. Se oli ensimmäinen Venäjän vallan rakennus, jonka Ruotsista tuleva turisti näki. Keisarikunnan mahdin piti näkyä, hän toteaa.

Päärakennuksen aulaa kutsutaan sankariaulaksi. Siellä pidetään edelleen tärkeät puhuttelut oppilaille.

- Täällä näkyy esimerkiksi hieman sovellettuja joonilaisia pilaristoja. Lisäksi kattokasetoinnit ja muut ykstyiskohdat tuovat vanhan kadettikouluhengen tähän rakennukseen, sanoo Ilkka Kaskinen.

Päärakennuksen sisätilat tullaan korjaamaan perusteellisesti. Lisäksi takapihalle rakennetaan uusi varastorakennus ja polkupyörävarasto. Ilmanvaihdon ja säilytystilojen lisäksi myös RUK:n vanha maneesi tulee kokemaan suuria muutoksia.

- Maneesi on rakennushistoriallisesti merkittävä. Se on käynyt tavattoman monta vaihetta läpi. Vaikka päärakennus on juhlava rakennus, niin maneesi on rakennushistoriallisesti mielenkiintoisempi, Ilkka Kaskinen toteaa.

Peruskorjauksen kustannukset yli 10 miljoonaa

Yli 10 miljoonan euron peruskorjausta on Haminassa odotettu pitkään. Käyttäjiäkin on suunnittelussa kuunneltu. Tarpeet kun ovat vuosien saatossa muuttuneet.

- Joka pojalla on nykyään kännykkä, ehkä mp3-soitin. Lisäksi joka tuvasta löytyy ainakin yksi kannettava tietokone. Sähköpistorasioiden tarve on kova ja joka pojalle onkin tulossa yksi tai jopa usemapi pistorasia, kertoo sissikomppanian vääpeli Mika Ramu.