Kansalle tehty Bauhaus liian hintavaa köyhille

90 vuotta täyttävän Bauhaus-koulukunnan vaikutus näkyy yhä vahvana suomalaisessa muotoilussa. Muotoilijoiden mukaan Bauhaus kolahti pohjoismaissa, koska täällä on jouduttu tottumaan niukkuuteen. Nykyisin Bauhaus on kuitenkin kaukana niukkuudesta.

kulttuuri
Bauhaus-koulukunnan tuoleja.
YLE

Bauhaus oli alkuaan Saksaan 1919 perustettu arkkitehtuuri- ja taideteollisuuskorkeakoulu, joka vaikutti merkittävästi koko 1900-luvun arkkitehtuurin ja muotoilun kehitykseen. Nykyisin Bauhausin vaikutus näkyy lähes kaikkialla, ja perintö on ristiriitainen. Bauhausin piti keskittyä kansan tarpeisiin luksuksen sijaan, mutta Bauhaus-tuotteista on tullut tavaraa, joihin köyhällä ei ole varaa.

- Ääriesimerkiksi sopii Marianne Brandtin teekannu, jonka alkuperäiskappaleesta maksettiin huutokaupassa satoja tuhansia dollareita, sanoo johtaja Philipp Oswalt Dessaun Bauhaus-säätiöstä.

Uutta Bauhausissa oli ajatus teollisesta sarjavalmistuksesta sekä se, että eri alojen tekijät työskentelivät yhdessä. Bauhaus oli tekstiilejä, maalauksia, astioita, huonekaluja, lamppuja, taloja.

Bauhaus sai suosiota pohjoisessa

Bauhausista tuli monien vaikutteiden kautta myös osa suomalaisen muotoilun peruskuvastoa.

- Retrovaikutteisen skandinaavisen modernismin uuden suosion myötä pelkistetyt muodot, suorakulmaisuus ja niukkuus ovat tulleet pysyvästi muotoiluun, sanoi muotoilun professori Pekka Korvenmaa Taideteollisesta korkeakoulusta YLEn Aamu-tv:n keskustelussa.

Muotoilijat ovat pohtineet, miksi pelkistetty, bauhausmainen muotokieli kolahti juuri pohjoismaissa, vaikka esimerkiksi heti Suomen rajan toisella puolella Venäjällä tyyli rönsyilee enemmän.

- Mehän ollaan eletty niukkuudessa, arveli teollinen muotoilija Irina Viippola Aamu-tv:ssä.

Myös Korvenmaa kuvailee suomalaisten esineiden karuutta siirtymisenä pakotetusta niukkuudesta suunniteltuun niukkuuteen.

Viippolan mukaan esimerkiksi Kaj Franckin lasit ovat hyvä esimerkki muotoilusta, jossa Bauhaus elää edelleen.

Lähteet: YLE Uutiset