Veikka Gustafsson toteutti unelmansa ja valloitti viimeisenkin huipun

Suomalainen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson teki sen, mitä hän on tavoitellut vuosikausia määrätietoisella harjoittelulla ja peräänantamattomuudella. Hän saavutti Gasherbrum I:n huipun varhain aamulla Suomen aikaa. Gustafsson on näin 17:s ihminen maailmassa, joka on kiivennyt kaikille 14:lle yli 8 000-metriselle vuorelle.

Kotimaa
Veikka Gustafsson in the Himalayas
Veikka Gustafsson takanaan Himalajan vuoristoa.Yle Uutisgrafiikka / Veikka Gustafsson

Gustafsson pääsi unelmansa määränpäähän varhain aamulla Suomen aikaa yhdessä japanilaisen Kazuya Hiraiden ja neljän bulgarialaisen kanssa. Urakasta tekee vielä merkittävämmän se seikka, että Gustafsson kiipesi myös viimeiselle huipulle ilman lisähappea. Samaan on pystynyt 8 muuta kiipeilijää.

YLE Radio Suomen haastattelussa Veikka Gustafsson kuvaili tunnelmia vuoren huipulta, huikaisevien mäisemien keskeltä.

- Kyllä täällä on huudettu lujaa ja tippa on tullut silmään, mutta ehkä tässä vielä pitää malttaa, sillä meillä on vielä monta tuhatta metriä laskeuduttavaa.

- Hieno päivä takana ja Karakorumia näkyy silmänkantamattomiin. Siitä harvinainen päivä että huipulla ei todellakaan tuule, kertoi Veikka Gustafsson YLE Radio Suomen haastattelussa varhain sunnuntaina.

Matka meni siis hyvin, kun olette tähän aikaan perillä?

- Joo, lähdettiin 00.30 paikallista aikaa ja olisimme olleet paljon aikaisemmin perillä, mutta erehdyin huipusta, ja pari tuntia meni sählätessä. Japanilaisen Kazuya Hiraiden lisäksi mukana on neljä bulgarialaista, ja yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Työnjako on toiminut erittäin hyvin, sanoi Gustafsson.

Suomalaisille Veikka Gustafsson halusi lähettää seuraavanlaiset terveiset: sisulla ja yrittämällä pääsee aika pitkälle. 17 vuotta ja 14 mäkeä ovat nyt plakkarissa, vaikkei sitä oikein itsekään voi uskoa. Nyt on ehkä aika jo tehdä jotain muuta.

Gustafsson kiitti myös Radio Suomen kuuntelijoita monista kysymyksistä, joita häneltä on kysytty.

Haastattelun lopuksi iloinen, mutta hengästyneeltä kuulostanut Gustafsson huikkasi, että kyllä maailma on hieno paikka!

Veikka Gustafssonin haastattelu on kuultavissa YLE Radio Suomessa klo 16.15.

Lähteet: YLE Uutiset