Kuivuus ja saasteet aiheuttaneet Syyriaan nälänhädän

Syyria on parin viime vuoden aikana kärsinyt vakavasta vesipulasta. Kuivuuden ja epäonnistuneen politiikan takia maassa on jo satojatuhansia ympäristöpakolaisia ja maan maataloustuotanto on romahtanut, vaikka tuotantoa on poliittisin päätöksin tehostettu.

Ulkomaat
Irakilaisia pakolaisia Syyrian al-Walid-pakolaisleirillä syyskuussa 2008.
YK / EPA

Syyrian oma elintarviketuortanto on perinteisesti riittänyt maan omiin tarpeisiin. Maata 1960-luvulta hallinneen Baath-puolueen tavoite on ollut kuitenkin lisätä tuotantoa, jotta elintarvikkeita riittäisi myös vientiin. Kovaotteinen puolue on heittänyt tavoitteen kritisoijia vankilaan.

Maataloustuotantoa on tehostettu mm. pakottamalla vehnänviljelijät avaamaan peltoja kuiville laidunalueille ja tukemalla pohjaveden käyttöä kastelussa.

Viimeiset kaksi vuotta Syyriaa on koetellut ankara kuivuus. Maanviljelyn tuotto on romahtanut. Esimerkiksi vehnää on jouduttu tuomaan maahan ensi kertaa 1990-luvun jälkeen. Monet aiemmin vuolaina virranneet joet ovat nyt vähäisiä puroja tai kuivuneet kokonaan.

Pohjaveden liikakäyttö kuivattaa kaivoja, jotka ovat olleet maan vesihuollon tärkein osa. Tilannetta pahentaa maassa yleinen tapa heittää jätteet jokiin. Jokivedet ovat usein erittäin saastuneita ja kärsivät leväongelmista ja suolaantumisesta.

Syyrian 20-miljoonaisesta väestöstä noin neljännesmiljoona on joutunut pakenemaan vesipulaa. Aliravitsemustapaukset ovat moninkertaistuneet. Syyrian väkilukun kasvaa hurjaa vauhtia, jopa puoli miljoonaa vuodessa

Maan suurimpiin kaupunkeihin kehittyy ympäristöpakolaisten slummeja. Valtion apu pakolaisille on hyvin vähäistä. Syyria pyysi hiljattain ensimmäistä kertaa kansainvälistä apua.

Lähteet: Reuters