1. yle.fi
  2. Uutiset

Espoo Cinéssä nähdään Cannesin ja Berliinin voittajaelokuvat

Tämän vuoden Espoo Ciné -elokuvajuhlilla alkavat ja loppuvat filmeillä, jotka saivat kansainvälisen ensi-iltansa keväällä Cannesin kilpailusarjassa. Avauselokuva on Ken Loachin jalkapalloilun fanittamisesta kasvava Looking for Eric, ja viimeisenä nähdään Quentin Tarantinon ohjaama, natsiajan vastarinnasta kertova Inglourious Basterds eli Kunniattomat paskiaiset.

kulttuuri
Surusilmäinen nuori nainen katsoo sisään ikkunasta.
Claudia Llosan elokuva La teta asustada kertoo raiskatuista peruslaisnaisista.The Match Factory

Myös Cannesin voittajaelokuva, saksalaisen Michael Haneken Das weiße Band (Valkoinen nauha) nähdään elokuun 21. päivänä alkavilla Espoon festivaaleilla. Filmi kertoo oudoilta rituaaleilta vaikuttavista tapahtumista saksalaisessa maalaiskoulussa vuonna 1913.

Das weiße Band ei näillä näkymin ole tulossa Suomessa teatterilevitykseen, kuten ei myöskään niin ikään Espoo Cinéssä nähtävä Berliinin filmijuhlien ykkönen, perulaisen Claudia Llosan La teta asustada (Surun maito). Se kertoo kapinallisten raiskaamiksi joutuneiden naisten kohtaloista.

Juhlavuosi venyttää mittaa ja lisää näytöksiä

20 vuotta täyttävä Espoo Ciné on tänä vuonna miltei kaksi kertaa niin pitkä kuin viime vuonna eli kymmenpäiväinen. Myös näytöksiä on lähes kaksinkertainen määrä. Juhlavuoden vuoksi Espoo Ciné on vahvistanut normaalia ohjelmistoaan poiminnoilla aiempien vuosien suosikkielokuvista.

Yksi festivaalien odotetuimpia ensi-iltoja lienee ohjaaja Zaida Bergrothin esikoinen, Skavabölen pojat. Sen juuret ovat Q-teatterin 1990-luvulla huomiota herättäneessä näytelmässä.

Juhlavuoden ohjelmiston rungon muodostavat uudet eurooppalaiset elokuvat. Saksan- ja englanninkielisten filmien rinnalla nähdään tänä vuonna etenkin ranskalaisia uutuuksia. Niitä ovat muun muassa Claude Chabrolin dekkari Bellamy ja Jean-Paul Lilienfeldin panttivankidraama La journée de la jupe (Hameen matka). Isabelle Adjani palaa sen pääosassa valkokankaalle viisivuotiselta kuvaustauolta.

Saksankielisen ohjelmiston tähtiin kuuluu Berliinin filmijuhlilla monta palkintoa saanut Maren Aden ohjaama Alle anderen (Kaikki muut), jossa nuoren pariskunnan ristiriidat puhkeavat pintaan romanttiseksi aiotulla lomamatkalla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi