1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Maastopalot uhkaavat yhä Etelä-Eurooppaa

Viime päiviä eteläistä Eurooppaa piinanneiden maastopalojen ei ole kerrottu leimahtaneen maanantain aikana. Suurin osa paloista on saatu hallintaan, mutta uusien palojen riski on edelleen suuri, sillä lämpötilat hipovat paikoin jopa neljääkymmentä astetta.

Ulkomaat
Maastopalo Espanjassa heinäkuussa 2009.
Reuters-TV

Espanjassa, Ranskassa, Kreikassa, Italiassa ja Kroatiassa riehuneiden palojen arvioidaan aiheuttaneen satojen miljoonien eurojen vahingot. Tuli on tuhonnut maastoa kymmeniä tuhansia hehtaareja. Espanjan paloissa on kuollut kuusi palomiestä ja Sardiniassa Italiassa palot ovat vaatineen kaksi ihmishenkeä.

Espanjassa on evakuoitu maastopalojen takia satoja ihmisiä. Madridin lounaispuolella arviolta 150 ihmistä joutui jättämään kotinsa muutamaksi tunniksi maanantaina. Lisäksi kaksi paikallisrautatielinjaa suljettiin. Luoteis-Espanjassa lähellä Portugalin rajaa evakuoituja on noin 500.

Kreikassa Zakynthosin lomasaarella sunnuntaina roihahtaneet palot on saatu hallintaan. Pelastustyöntekijä evakuoivat noin 70 lomailijaa, jotka olivat jääneet loukkuun rannalle. Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen saaren paloissa.

Espanjassa syttyi sunnuntaina palo lähellä Palma de Mallorcan lentokenttää. Tuli uhkasi useita asuintaloja, mutta ei häirinnyt lentoliikennettä. Espanjassa on pidätetty vajaat 20 ihmistä tulipalojen sytyttämisestä epäiltynä.

Kroatiassa Ciovon saarella riehuvassa palossa on tuhoutunut ainakin 200 hehtaaria metsää. Paloa epäillään tuhopoltoksi. Ranskan Korsikalla on pidätetty kolme tuhopoltoista epäiltyä.

Pelastusviranomaiset pysyvät yhä valmiudessa, sillä korkeat lämpötilat ja voimakkaat tuulet eivät näytä hellittävän.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, BBC

Lue seuraavaksi