Liika uni voi olla merkki sairaudesta

Jos unta riittää reilujen yöunien jälkeen vielä päivällekin, voi keho viestiä väsymyksellä sairaudesta. Tavallisesti päiväväsymys on kuitenkin oire huonosti nukutusta yöstä.

uni
Nukkuva lapsi
Yle

Neurologian erikoislääkäri Heikki Teirmaa törmää työssään usein unihäiriöistä kärsiviin ihmisiin. Stressaava työelämä ja kiihtynyt elämänrytmi ovat lisänneet unihäiriöistä kärsivien ihmisten määrää. Tavallisimpia unihäiriöitä ovat nukahtamisvaikeudet ja uniapnea, mutta myös liiallinen nukkuminen voi olla oire jostain vakavammasta.

Erityisesti jatkuva päiväväsymys on oire, josta kannattaa huolestua. Jos kunnon yöunien jälkeenkin nukuttaa, vika saattaa olla unen laadussa. Unihäiriöt voivat aiheuttaa sen, ettei pitkäkään uni tuo kunnon lepoa, Teirmaa kertoo. Myös mm. masennus. stressi ja kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttavat väsymystä.

Unen tarpeen lisääntyminen voi olla merkki myös monesta muusta vaivasta. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, jos väsymys jatkuu viikon tai kaksi pitkistä yöunista huolimatta.

Ihmisen unen tarve on yksilöllistä. Toiset tarvitsevat enemmän unta kuin toiset, osalle sopii aikainen aamuherääminen, osa on iltaunisempia. Muutokset unen tarpeessa voivat kuitenkin olla hälytysmerkki.

Ihmisen elämänkaaren aikana unen tarve vaihtelee. Vauvat nukkuvat lähes koko päivän, mutta eläkeiässä unen tarve voi olla alle 6 tuntia. Aikuisikäiset ihmiset tarvitsevat keskimäärin 7-8 tuntia unta.