1. yle.fi
  2. Uutiset

Andy McCoyn patsas julkistettiin

Antti Hulkon eli Andy McCoyn patsas julkistettiin Pelkosenniemellä lauantaina puoliltapäivin. Paikalla oli myös itse juhlakalu, Pelkosenniemellä syntynyt Andy McCoy.

Kotimaan uutiset
Patsasmateriaali on männyn sydänpuuta.YLE Lappi / Pia Tuukkanen

Taksi toi Andyn ja vaimo Angelan paikalle juuri ennen patsaan julkistusta puoli kahdentoista aikaan. Maailmaa nähnyt mies asteli tyynenä itälappilaisten fanien keskelle. Edellisestä Pelkosenniemen vierailusta oli ehtinyt vierähtää jo liki kymmenen vuotta.

- On siitä tosiaan joitakin vuosia, kun on käyty täällä, muisteli Andy Lapin radiolle.

- Tuntuu kyllä ihan samalta kuin ois missä vaan, valokuvia otetaan niinku muuallakin. Mä oon tottunu tähän.

Andy ja Noitatunturi

Andy on syntynyt Pelkosenniemellä, josta hän muutti hyvin nuorena pois. Sankari suhtautuukin paluuseen syntymäpaikkakunnalle tyynesti.

- Enhän mä ikinä sillon oikeestaan asunu täällä. Oon tottunut siihen, että tee koti sinne missä meet. Tunnistan kyllä ton mahtavan Pyhän Noitatunturin, mutta muuta en.

- Synnyin täällä, mutta mut vietiin tosi nuorena jo pois. Jotain sukua on täällä. Isän puolen suvussa on inkerinsuomalaisia, Karjalasta tulleita.

Patsas lämmittää mieltä

Matti Hulkon veistämä patsas vetää maailmaa nähneen taiteilijan kuitenkin nöyräksi.

- Onhan se hieno juttu, mä oon tosi nöyränä tässä. Aika uskomatonta taiteilijana on saada tällanen tunnustus elävänä. Tavallisesti tällaiset tulevat sen jälkeen, kun on potkastu tyhjää, sanoo Antti.

Myös Andyn vaimo Angela oli mukana patsaan julkistamistilaisuudessa.

- Pelkosenniemi on kyllä tosi hyvä paikka patsaalle! Paikka on kaunis. Kun aurinko laskee, niin on varmasti ihanaa, iloitsee Angela.

Itä-Lapista kosmopoliitiksi singahtanut Andy ei osaa oikein sanoa, mitä haluaisi kotipuolestaan vaimolle esitellä.

- No haluan näyttää Angelalle ainakin tän patsaan, kun mä en oo itsekään nähny sitä vielä.

3,6 metriä korkean patsaan on hongan sydänpuusta veistänyt Andy McCoyn setä Matti Hulkko. Pelkosenniemen torille oli kerääntynyt lauantaina toistatuhatta ihmistä seuraamaan kitaravirtuoosin patsaan paljastusta.

McCoyn patsaan lisäksi väkeä vetivät paikalle yhtä aikaa järjestetyt Pelkosenniemi-päivät.

Lähteet: YLE Lappi / Tapio Nykänen

Lue seuraavaksi