Tulilahden murhista 50 vuotta

Heinäveden Tulilahdessa tapahtuneesta kaksoismurhasta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Poliisi saa vihjeitä siitä edelleen.

Heinävesi
Rikosylikomisario Martti Kemppainen KRP:n Mikkelin yksiköstä
Rikosylikomisario Martti KemppainenYLE/Etelä-Savo

Tulilahden leirintäalueella kaksi pyörämatkalla ollutta jyväskyläisneitosta joutui raa’an surmatyön uhriksi. Surmatyö ajoittui 27.-28. heinäkuuta väliseen yöhön vuonna 1959.

Tuolloin 21-vuotias sairaanhoitajaoppilas Eine Nyyssönen ja 22-vuotias toimistotyöntekijä Riitta Pakkanen löytyivät 50 vuotta sitten elokuussa surmattuina suohaudasta Heinäveden Tulilahdesta.

Nuorten naisten tavaroita oli surman jälkeen piiloteltu Tulilahden leirintäalueen ympäristöön. Naisten polkupyörät löytyivät syyskuussa 1959 Heinäveden Kermajärvestä.

Ratkaisematon kaksoismurha

Kaksoismurha on edelleen ratkaisematta. Jutussa oli pidätettynä ja tutkintovankeudessa moninkertainen rikoksenuusija Runar Holmström. Holmströmiä ei koskaan ehditty tuomita Heinäveden rikoksesta. Hän kuoli kesken oikeudenkäyntiprosessin.

Neljä vihjettä tänä kesänä

Keskusrikospoliisin Mikkelin yksikkö saa yhä vihjeitä 50 vuotta sitten tapahtuneesta surmatyöstä. Juttu kiinnostaa ihmisiä edelleen.

Rikosylikomisario Martti Kemppainen Krp:n Mikkelin yksiköstä kertoo, että Tulilahden kaksoismurhasta on jo tänä kesänäkin tullut neljä vihjettä.

2000-luvulla Heinäveden surmatöistä on tullut kymmeniä vihjeitä. Niitä tulee aina, kun 50 vuoden takainen juttu on julkisuudessa.

Yksityiskohtaisia vihjeitä edelleen

- Jutun varsinaiset asiakirjat ovat Vantaalla. Aina kun Heinäveden tapahtumat nousevat julkisuuteen, poliisin haaviin kertyy varsin yksityiskohtaisiakin vihjeitä. Vihjeissä saatetaan mainita ihmisiä nimiltä ja useassa vihjeessä muistetaan ajoneuvotkin hyvin tarkkaan. Tarkistamme jokaisen vihjeen kohdalla, onko se aikaisemmin jo kirjattu pöytäkirjoihin.

Rikosylikomisario Kemppainen sanoo, että tämänkin kesän vihjeet kerätään ensin yhteen. Poliisi alkaa sen jälkeen tarkistaa niitä. Yksittäisen vihjeen perässä poliisi ei heti juokse.

Tutkijallakin omia muistoja

Kemppainen itse joutui Heinäveden Tulilahden surmatyön kanssa tekemisiin jo pikkupoikana. Alle 10-vuotiaana hän seurasi Jäppilässä, miten varusmiesketju haravoi pyörämatkalla olleita keskisuomalaisia tyttöjä.

Murha ei vanhene koskaan, mutta 50 vuoden takaisten surmatöiden selvittäminen on hankalaa. Pääosa sen ajan ihmisistä on jo vanhuksia. Jos Heinäveden Tulilahdessa surmatut naiset eläisivät, heilläkin olisi ikää jo yli 70 vuotta.

Lisää aiheesta YLEn Elävästä arkistosta