Purjelaivat starttasivat kohti Klaipedaa

Suuret purjelaivat ovat lähteneet viimeiselle kilpapurjehdukselleen kohti Liettuan Klaipedaa. Turun sunnuntaina jättäneet alukset starttasivat uudelle etapille Utön eteläpuolelta puolen päivän jälkeen.

purjelaivat
Tall Ships' Races Baltic 2009 Turku
Tall Ships' Races Baltic 2009 TurkuYLE / Dmitri Volgin

Alukset lähetettiin matkaan neljässä ryhmässä kokonsa mukaan; ensimmäisenä matkaan lähtivät suurimmat A-luokan alukset.

Lähtölinjan muodostivat Suomen merivoimien Miinalaiva Pohjanmaa ja liettualainen sota-alus. Pituutta lähtöviivalla oli pari merimailia, ja lähtöseremonioihin meni kaksi tuntia.

Lähtöä Miinalaiva Hämeenmaan kannella seurannut Tall Ships' Races -tapahtuman viestintäpäällikkö Hannu Waher kuvailee lähdön sujuneen hyvässä järjestyksessä avomerellä, viitisen merimailia Utöstä etelään.

- Lähtö sujui hyvin, ilma suosi, sininen taivas ja tuuli oli vieno. Kaikki alukset pienimmästä suurimpaan nostivat purjeensa, ja näky oli sen myötä komea, raportoi Waher mereltä.

Airistolla sunnuntaina purjeet jäivät näkemättä navakan vastatuulen ja ahtailla väylillä käyneen kovan veneliikenteen myötä.

Hannu Waher kertoo startista, että Suomen Purjelaivasäätiön Kuunari Helenalla oli hyvä vauhti päällä, ja suurimmista aluksista Venäjän Mir lähti hänen mukaansa todella vauhdikkaasti.

Kisan etenemistä voi seurata tapahtuman kansainvälisen järjestäjän internet-sivuilla liki reaaliajassa. Klaipedassa suuria purjelaivoja juhlitaan heinä-elokuun taitteessa.

Lähteet: YLE Turku