Täydennysrakentaminen onnistuu myös viheralueisiin koskematta

Kaupunkien ydinaluiden lisärakentaminen ei pakota koskemaan puistoihin ja virkistysalueisiin. Tampereen Tammelaan mahtuisi melko helposti pari tuhatta asukasta lisää, lähinnä siirtämällä parkkipaikat maan alle.

Kuva: arkkitehdit Tiina Leppänen ja Simo Kaarsalo

Arkkitehti Tiina Leppänen on kehitellyt suunnitelmaa, joka tekisi esimerkiksi Pinninkadusta vilkkaan asunto- ja kauppakadun.

- Katu kulkee paljon parkkipaikkojen välissä. Tila voitaisiin nähdä 2-3 -kerroksisten talojen ympäröimänä. Ne toisivat asumisen, kauppojen ja palvelujen yhdistelmiä.

Tätä nykyä Pinninkatua reunustavat parkkipaikkojen asfalttiaukiot.

70-luvun talojen sijoittelun määräsi työmaanosturien kurotuskyky

Katujen reunoihin ja kulmiin rakentamalla voitaisiin päästä lähemmäs vanhan Tammelan kodikkaan vehreitä sisäpihoja.

Autoilun tarpeen vähentäminen on kaukana romantiikasta, huomauttaa Pirkanmaan ympäristökeskuksen ylitarkastaja Leena Stranden.

- Suuri haaste on, että kyetään sijoittamaan palveluja asumisen lähelle. Keskustat ovat siinä mielessä erittäin tärkeitä. Pitäisi pystyä rakentamaan autoista riippumatonta yhdyskuntaa ja ottamaan huomioon ikääntyvä väestö.

Asukkaat suhtautuvat täydennysrakentamiseen varovaisen positiivisesti

Tammelan taloyhtiöt pääsääntöisesti omistavat tonttinsa. Lisärakentamisen voisi kuvitella tuottavan huomattavasti enemmän kuin nykyisten parkkikenttien.

Asukkaiden ottaminen mukaan suunnitteluun on välttämätöntä. Petsamosta Tammelaan äskettäin muuttanut Tauno Pollari painottaa perusteellista harkintaa:

- Semmonen väljyys joka nyt on kerrostalojen välissä, on kuitenkin ihan hyväksi. Hyvin maltillisesti voi tämmöstä tiivistämistä ajatella, että ympäristö säilyisi jatkossakin avarana ja viihtyisänä.

Asuntomessujen etäkohteeksi?

Tampere järjestää Vuoreksen asuntomessut 2011. Tammelan ensimmäiset täydennysrakennukset voisivat vielä ennättää etäkohteeksi.

Kaupungin johto ottaneekin asiaan kantaa alkusyksyllä.