Täällä Pohjantähden alla -trilogia tulee radioon

Väinä Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogia saa ensi kertaa kokonaisuudessaan radioasun, kun YLE Radioteatteri aloittaa 21-osaisen kuunnelmasarjan ensi viikon sunnuntaina.

kulttuuri
Täällä Pohjantähden alla -kuunnelmasarjan piirretty juliste, jossa tähti kumottaa suopellon yllä
YLE Radioteatteri

Avausjakso Äreetä meininkiä pappilan suolla alkaa Jussista ja kuokasta, kuten kuuluu, ja etenee Jussin ja Alman esikoispojan Akselin syntymään. Viimeisessä jaksossa Mihinkäs se isä sieltä hävis? todetaan maaseudun murros, jonka vuoksi suopellosta alkaneesta Koskelasta on tullut keskisuuri maatila.

Kuunnelmasarjan ajankohta on sikäli osuva, että syyskuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisen Pohjantähti-romaanin ilmestymisestä. Alkuperäinen ajatus oli saada dramatisointi eetteriin viime vuonna, kun kansalaissodasta oli kulunut 90 vuotta. Aikataulu osoittautui kuitenkin liian tiukaksi.

Täällä Pohjantähden alla -trilogian ovat Radioteatterille dramatisoineet Leena Lander, Juha Seppälä ja Hannu Raittila ja ohjanneet Tarja Jakunaho, Ari Kallio ja Sakari Kirjavainen.

Sarjan tekemiseen on osallistunut yli 90 näyttelijää. Keskeisistä hahmoista Jussi Koskelana kuullaan Jorma Tommilaa ja Markku Huhtamoa, Almana Kristiina Halttua ja Tarja Keinästä ja lapsesta aikuiseksi varttuvana Akselina Kirmo Komulaista, Mauno Malmivaaraa, Johannes Korpijaakkoa ja Ilkka Heiskasta.

Sarja alkaa YLE Radio 1:ssä 9.8. klo 15 ja jatkuu sunnuntaisin samaan aikaan vuoden loppuun asti. Uusinnat radioidaan maanantaisin klo 19.03 ja tiistaisin klo 11. YLE Areenasta internetistä jaksot löytyvät ensiesityksen jälkeen 30 vuorokauden ajan.

Lähteet: YLE Uutiset