1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Säästöjä kertyy nyt senttejä pyöristämällä

Kuluttajille tarjotaan uusia keinoja saada rahaa säästöön lamasta ja ylivelkaantumisesta huolimatta. Yksi ehdotus on pyöristää kauppalaskun loppusumma seuraavaan euroon ja siirtää pyöristys jemmaan.

talous
Nainen maksaa kassalla sirukortilla.
YLE

Kotitalouksien vuotuinen velkamäärä on kasvanut suuremmaksi kuin vuosittainen tulojen määrä.

Suomalaiset velkaantuvat sellaista vauhtia, että säästöpossut uhkaavat jäädä entistä nälkäisemmiksi. Kotitalouksilla oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan 3,6 prosenttiyksikköä enemmän velkaa kuin käytettävissä olevia tuloja. Jotta tiukasta tilanteesta huolimatta säästöönkin jäisi jotain, tarjotaan avuksi korttisäästämistä.

- Korttisäästämisessä voidaan puhua mikrosäästämisestä. Säästö liitetään kortilla maksamiseen siten, että korttiostos voidaan pyöristää seuraavaan euroon, tai vaikka viiteen tai seuraavaan kymmeneen euroon. Pyöristys menee säästöön, kertoo johtaja Tom Miller Nordeasta.

Uudessa korttisäästämisessä sentit ja eurot kilahtavat omalle tilille, e-possuun.

Ennätyssumma säästössä

Aivan tyhjiä eivät suomalaisten säästötilit ole muutenkaan. Viime vuoden lopulla säästötileillä oli komeat 70 miljardia euroa.

Iso summa selittyy sillä, että säästäjät kotouttivat epävarmojen osake- ja arvopaperimarkkinoiden varoja säästötileilleen

- E-possulla halutaan kannustaa uudenlaiseen säästämiseen. Tarkoitus on myös avata säästämisen ihanuutta kaikille, kortilla on helppo aloittaa säästäminen.

Ainakin toistaiseksi korttisäästäminen on maksutonta. Sääntönä on, että luotolla ostettaessa säästöön ei saa mitään.

- Kannustamme säästämään perinteisellä tavalla, mutta verkkopankissa, Miller huomauttaa.

Mutta entä ne, joiden säästötilit ovat nollilla? Onko heillä varaa nyt säästää?

- Uskoisin että suurimmalla osalla on varaa pyöristää jokaista ostosta seuraavaan euroon asti ja panna muutama kymmenen senttiä säästöön.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi