Enemmistö briteistä haluaa sotilaat pois Afganistanista

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan enemmistö briteistä pitää sotilasoperaatiota Afganistanissa turhana ja haluaa joukot heti kotiin. Samaan aikaan brittijoukkojen ovat päättäneet suurhyökkäyksensä talibaneja vastaan Etelä-Afganistanissa.

Kuva: Humayoun Shiab / EPA

Independent-sanomalehden teettämässä mielipidetiedustelussa 52 prosenttia vastanneista kannattaa joukkojen vetämistä heti. 58 prosenttia katsoo, ettei Afganistanin sotaa voida voittaa.

Vielä suurempi enemmistö, 75 prosenttia, on sitä mieltä, että brittijoukoilla on Afganistanissa liian vähän aseita ja muuta kalustoa, jotta ne voisivat hoitaa tehtävänsä turvallisesti. 60 prosenttia vastustaa kuitenkin lisäjoukkojen tai sotamateriaalin lähettämistä Afganistanin sota-alueelle.

Afganistanissa on runsaat 9 000 brittisotilasta, joista vastaosa on sijoitettu maan levottomaan eteläosaan Helmandin maakuntaan. Sodan vastustus on lisääntynyt Britanniassa sitä mukaa kuin tappioluvut ovat kasvaneet. Kuluneen kuukauden aikana yli 20 sotilasta on kuollut taisteluissa ja pommi-iskuissa. Kaikkiaan Afganistanissa on kuollut 191 brittisotilasta vuonna 2001 alkaneen operaation aikana.

Pääministeri Gordon Brown ilmoitti maanantaina, että viisi viikkoa kestäneen suurhyökkäyksen ensimmäinen vaihe Helmandissa on päättynyt. Brown luonnehti menestykseksi hyökkäystä ja talibanien asemien puhdistamista laajalta alueelta ensi kuussa pidettävien vaalien alla.

Nyt joukot keskittyvät pitämään kapinallisista puhdistetut alueet valvonnassaan ja aloittamaan niillä vakaiden olojen kehittämisen. Samalla Britannia, Yhdysvallat ja Afganistanin presidentti Hamid Karzai ovat alkaneet puhua talibanien kytkemisestä mukaan Afganistanin poliittisen toimintaan.

- Tähän mennessä maltillisten talibanien osallistuminen politiikkaan on lyöty laimin, sanoi Yhdysvaltain Afganistanin erityisedustaja Richard Holbrooke Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle. Britannian ulkoministerin David Milibandin mielestä vuoropuhelu maltillisten talibanien kanssa voisi lisätä vakautta maassa. Presidentti Karzai puolestaan lupasi suhtautua sovinnollisesti talibaneihin, jotka luopuvat julkisesti aseellisesta taistelusta.