1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kiinteistösijoittajat historiallisen Moskovan uhkana

Moskovan historialliset rakennukset kaatuvat sijoittajien tieltä, sanoo rakennusten suojeluun keskittyvä kansalaisjärjestö MAPS.

kulttuuri
Bolshoi-teatterin rakennus Moskovassa
Sergei Vinogradov / ITAR-TASS

Syyskuun alussa julkaistavan raportin mukaan Moskovan keskustan historialliset rakennukset ovat olleet uhattuina pormestari Juri Luzhkovin virkakaudella.

Vanhan rakennuskannan tuhoamistahti on samalla tasolla kuin vuosina 1930 - 60. Kohteena ovat Stalinin ja Hrutshevin valtakausien uudistuksilta säilyneet rakennukset - joista osa on jopa keski-ajalta - sekä sodanjälkeisen modernismin arkkitehtoniset teokset, raportissa kirjoitetaan.

Sen mukaan Moskovan rakennuspäätöksiä tehdään tavalla, jotka eivät ole lähelläkään kansainvälisesti hyväksyttyjä historiallisten kohteiden säilyttämistä koskevia käytäntöjä. Uudisrakentamisen jalkoihin jää kohteita, jotka voitaisiin hyvin restauroida.

MAPS on listannut 18 tunnettua ”uhan alla” oleva kulttuurikohdetta. Niiden joukossa ovat mm. Bolshoi-teatteri, Dynamo-jalkapallostadion ja neuvostoaikainen Yleisvenäläinen näyttelykeskus.

Sama ilmiö näkyy myös kulttuurihistorialtaan rikkaassa Pietarissa. Vanhan keskustan taivaisiin kivunneet tonttihinnat ovat saaneet sijoittajat täyttämään jokaisen välin uusilla rakennuksilla. Kuuden viime vuoden aikana keskustan alueelta on purettu yli sata vanhaa rakennusta, jotka olivat virallisesti valtion suojelemia, raportti huomauttaa.

Järjestö julkaisi ensimmäisen vastaavan raportin kaksi vuotta sitten. MAPS on arkkitehtien, restauroijien ja toimittajien viisi vuotta sitten Moskovassa perustama kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden suojeluun keskittynyt kansalaisjärjestö.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi