Kunnat odottavat elvytysrahaa

Etelä-Savon kunnat odottavat elvyttäviä päätöksiä valtion ensi vuoden budjetin valmistelijoilta. Kuntapäättäjien toivelistalla on mm. koulujen ja vanhainkotien peruskorjaus.

Valtiot, maat ja kansakunnat
YLE / Timo Ikonen

Etelä-Savon kuntataloustyöryhmän puheenjohtajan Heikki Laukkasen mukaan Etelä-Savon kunnilla on valmiuksia käynnistää rakennuskohteita, jos valtio haluaa rakentamisen avulla keventää taloustaantumaa. Laukkanen sanoo, että rakentaminen on nyt edullista ja sopivia kohteita kunnista löytyy.

-Ne saadaan nopeasti liikkeelle, jos valtio vain haluaa, sanoo Heikki Laukkanen.

Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander puolestaan toivoo, että valtio ei kajoa ainakaan kuntien valtionosuuksiin.

- Valtionosuuksien karsiminen tässä tilanteessa on väärä tie. Kuntien käyttötalousrahoja ei pidä nyt leikata, sanoo Mikander.

Kunnat ovat jo nyt talousahdingossa. Jos valtionosuuksiin kajotaan, edessä ovat tuntuvat veronkorotukset ja henkilöstön leikkaukset.

Mikkelin toivelistalla on Viitostien rakentamisen jatko ainakin Visulahteen, mieluummin Nuutilanmäkeen saakka. Kaupunginjohtaja Mikander sanoo, että suunnitelmat ovat olemassa, vain päätökset ja rahoitus puuttuvat.

Valtion ensi vuoden budjettiesitystä käsitellään tänään valtionvarainministeri Jyrki Kataisen johdolla. Ministeriön budjettiesitys julksistaan loppuviikosta.