1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. marjanpoiminta

Marjapuhelin ongelmia poistamaan

Lapin kylätoiminta ry ja lappilaiset marjanostajayritykset ovat sopineet marjastuskauden 2009 toimintaperiaatteista. Uutena toimintana otetaan käyttöön marjapuhelin, johon lappilaiset voivat antaa palautetta mahdollisista ongelmista.

Ulkomaalaisia poimijoita tarvitaan taas, mutta lama-aikana suomalaisetkin voivat kiinnostua lisätienesteistä. Kuva: Seppo Nykänen

Marjapuhelimeen voi lähettää palautetta ulkomaalaisten marjanpoimijoiden aiheuttamista ongelmista tekstiviestitse. Viestiin tulee liittää lähettäjän nimi, paikkakunta, ongelmakohta ja poimijoiden auton rekisterinumero. Tekstiviestin lisäksi palautetta voi antaa sähköpostitse.

Marjapuhelimen numero on 040 362 5830. Sähköpostitse palautetta voi antaa osoitteeseen marjastaja.palaute(at)gmail.com.

Sekä puhelin että sähköposti avautuvat marjanpoimintakauden alkaessa.

Poimijat kauemmaksi kylistä

Sopimuksella on tarkoitus turvata lapsiperheiden ja ikäihmisten marjansaanti kylien liepeillä. Sopimuksen mukaan yritysten marjanpoimijat eivät poimi marjoja ns. polkupyörämatkan päästä eli noin kahden kilometrin säteellä kyläkyltistä.

Sopimuksen ovat allekirjoittaneet marjanostajayrityksistä Lapin Liha, Korvatunturin Marja (Riitan Herkku), T:mi Petri Lehtiniemi, Kasvishovi / Tessacraft ja Arctic International.

Polarica Sotkamosta ja Kiantama Suomussalmelta jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle vedoten siihen, että ne eivät tuo poimijoita Lappiin ja että kilometrirajoitukset ovat lainvastaisia.