Ankeriaat lentävät Pirkanmaan vesiin

Pirkanmaan vesiin istutetaan tuhansia Englannista tuotua ankeriaanpoikasta. Ankeriaat saapuvat lentorahtina Suomeen keskiviikkona. Saavuttuaan ne lähtevät välittömästi automatkalle istutusvesiin.

Kuva: YLE

Kalatalouden Keskusliitto tuo Englannista pyydettyjä ankeriaita Suomeen. Kaikkiaan Suomeen lennätetään 117 500 ankeriasta. Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja gramman painoisia.

PIrkanmaalla istutetaan 5000 ankeriasta Pyhäjärveen Nokialla Rajasalmen sillan ja Edenin rannan tuntumaan.

Ankeriaat on nyt ensimmäistä kertaa merkitty, jotta niiden elämää pystytään paremmin seuraamaan. Ankeriaat on kylvetetty kaksi kertaa strontiumkloridissa, mistä jää merkki ankeriaan kuuloluuhun eli otoliittiin. Seurannassa saadaan selville istutettujen poikasten osuus koko kannasta.

Ankerias (Anguilla anguilla) on vaelluskala, jota esiintyy merialueellamme ja sisävesissä, mutta joka lisääntyy Sargassomerellä Atlantilla. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti ja Suomi laati muiden EU-maiden joukossa viime vuonna oman kansallisen ankeriaanhoitosuunnitelman. Suomessa ankeriaskanta on lähes kokonaan istutusten varassa.

Istutettavat ankeriaat tulevat pyyntikokoon noin viidessä vuodessa. Ankeriaat elävät vesissämme noin 20 vuotta ennen kuin saavuttavat sukukypsyyden ja aloittavat 6000 kilometrin mittaisen vaelluksen Sargassomerelle.

Vuonna 2006 pyydetty suomenennätysankerias painoi 4,146 kiloa ja ikää sillä oli 39 vuotta. Se saatiin Hämeenlinnan Katumajärvestä.