Suopursuruoste syynä jokivesien ruskeisiin lauttoihin

Oulujoella, Kiiminkijoella ja Iijoella havaitut ruskehtavat öljymäiset lautat eivät johdu levistä vaan suopursuruostesienen itiöistä. Suopursuruostesieni on kuusen sienitauti. Itiöiden massaesiintymisiä havaitaan muutaman kerran vuosikymmenessä.

Kotimaa
Suopursuruostetta.
Suopursuruostetta.YLE

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukseen tuodut näytteet Oulujoelta vahvistavat, että kyseessä on suopursuruoste. Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskukseen on tullut maanantain ja tiistain aikana ilmoituksia huomiota herättävän ruskeista, kellertävistä tai ruosteenpunaisista lautoista. Kysymys ei ole kuitenkaan levästä, vaan vedenpinnalle joutuneiden ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Samanaikaisesti on tehty havaintoja kellastuneista kuusista, jotka ovat näiden ruostesieni-itiöiden isäntiä.

Ilmoituksia äkillisesti tummentuneesta vedestä tai öljymäisistä lautoista on tullut Oulujoen, Kiiminkijoen ja Iijoen vesistöistä. Ympäristökeskukseen tuodut näytteet Oulujoelta vahvistavat, että kyseessä on suopursuruoste.

Suopursuruoste on kuusen sienitauti

Suopursuruoste (Chrysomyxa) on kuusen sienitauti. Se talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen vastapuhjenneisiin neulasiin. Heinäkuun puolivälissä tartunnan saaneet neulaset alkavat kellastua, kun niihin kehittyy ns. helmi-itiöpusseja. Vesisateet ravistelevat itiöt maalle ja vesien pinnoille ajelehtiviksi lautoiksi. Ruostesienen itiöt ovat vettä kevyempiä (sisältävät mm. eteerisiä öljyjä) ja voivat muodostaa vesiin jopa satojen metrien pituisia lauttoja. Vedessä itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon helposti tarttuu myös muuta veden pinnalla olevaa hiukkasmaista ainetta. Itiölautat hajoavat normaalisti muutamassa päivässä.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopusta elokuulle. Sitä esiintyy paikoitellen lähes koko Suomessa kuusen ja suopursun levinneisyysalueella, mutta eniten idässä ja pohjoisessa. Massaesiintymiä havainnoidaan muutaman kerran vuosikymmenessä ja esiintymät voivat olla varsin paikallisiakin. Pohjois-Pohjanmaalla suopursuruostetta oli runsaasti edellisen kerran vuonna 2001. Vuonna 2005 suopursuruostetta esiintyi paikoin Reisjärven vesistöissä.

Itiöt voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Suopursuruostesieni on terveydelle vaaraton. Runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi saattaa kuitenkin aiheuttaa uimarille samanlaisia silmäoireita kuin siitepölylautat. Uimarin kannattaa välttää paksuinta lautta-aluetta. Allergiaoireilta voi välttyä huuhtomalla itsensä puhtaalla vedellä uinnin jälkeen

Lähteet: YLE Oulu