Ennätystuhot merimetsojen pesissä

Suomen merialueilla elävän merimetson pesiä on tuhottu tänä vuonna enemmän kuin koskaan. Kaikkiaan pesiä on rikottu 2700 kappaletta, joista arvioidaan hävinneen 10 000 munaa ja poikasta. Kun yhden pesän korvausarvo on 235 euroa, on tuhojen yhteenlaskettu korvaussumma noin 635 000 euroa.

Kotimaa
Merimetsoja kalliolla.
YLE / Jani Aarnio

Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastajan Timo Asantin mukaan pesänrikkojia ei yleensä saada kiinni. Ympäristökeskus tekee rikosilmoituksen jokaisesta pesätuhosta.

- Iso raha siinä on kiinni, jos sen joskus saisi. Jos saisi edes yhden tapauksen vietyä oikeuteen asti, Asanti sanoo.

Tuhotuista, yleensä maassa sijaitsevista pesistä, noin 2 000 sijaitsi Saaristomerellä. Ihmisen hävittämiksi tulkittuja pesiä havaittiin Pernajassa, Inkoossa, Raaseporissa, Kemiönsaaressa, Länsi-Turunmaalla, Naantalissa, Maskussa, Kustavissa, Luvialla, Porissa, Kristiinankaupungissa, Korsnäsissä ja Mustasaaressa.

Asantin mukaan merimetsoja kohtaan kohdistunut viha on muuttanut jo eläimen käyttäytymistä.

- Eräässä tapauksessa häiritty yhdyskunta siirtyi toiselle saarelle ja alkoi pesiä puussa. Se taas aiheuttaa haittaa saaristoalueen puustolle. Ihminen ei tiedä tekojensa seurauksia, Avanti sanoo.

Tallentava videokamera avuksi

Merimetsotuhoja yritetään nyt suitsia lisäämällä valvontaa. Ensimmäinen merimetsoyhdyskuntia seuraava tallentava valvontakamera otettiin käyttöön tänä kesänä. Suomen ympäristökeskus on pyytänyt virka-apua myös Rajavartiolaitokselta saaristoluonnon valvonnassa.

Merimetsokanta kasvoi tänä vuonna kolmanneksi vähiten sitten vuoden 1996, jolloin merimetso pesi ensimmäisen kerran Suomessa. Linnun pesimäkanta kasvoi 26 prosenttia noin 16 000 pariin.

Merimetsokannan voimakas kasvu on johtunut pääosin Itämeren eteläosista suuntautuneesta tulomuutosta.

Lähteet: YLE Uutiset