1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Aku Ankkaa syytetään levyteollisuuden kätyriksi Ruotsissa

Aku Ankka on synnyttänyt pienimuotoisen kohun Ruotsissa. Lehden yhdessä seikkailussa Aku päättää tehtailla piraattilevyjä, mutta saa heti näpeilleen kun levyn oikeudenhaltija saapuu paikalle. Vapaata tiedostojenjakoa puolustavat ovat syyttäneet sarjakuvaa levyteollisuuden propagandaksi.

Kulttuuri
Kalle Ankan nettisivu
YLE uutiset grafiikka

Lyhyessä neljän sivun seikkailussa Akun veljenpojilla ei ole rahaa uusimpaan hittilevyyn, joten he kopioivat levyn kaveriltaan, kuten laki sallii. Tästä idean saanut Aku päättää lyödä rahoiksi ja aikoo tehtailla levystä kotikoneellaan kopioita myyntiin.

Veljenpojat paheksuvat toimintaa, mutta hommalle tulee stoppi vasta kun levyn oikeudenhaltija, Roope-setä, tulee vaatimaan tekijänoikeuskorvauksia ja uhkaa vetää Akun oikeuteen. Hän kuitenkin perääntyy aikeistaan, jos polvillaan armoa rukoileva Aku lupaa pysyä jatkossa kaukana piraattibisneksestä.

Aku Ankkaa Ruotsissa kustantava Egmont vakuuttaa, että kyse ei ole levyteollisuuden tilaustyöstä.

Kustannusyhtiö sanoo kuitenkin katuvansa sitä, ettei ottanut huomioon Ruotsissa vallitsevaa poliittista tilannetta. Aku Ankan ei ole tarkoitus asettua kiistan kummallekaan puolelle, ainoana sanomana on lain noudattaminen, yhtiön aluepäällikkö Marika Bark kertoo Dagens Nyheterille.

Sarjakuva julkaistiin ensi kertaa Hollannissa vuonna 2007, eikä sillä ole mitään tekemistä Ruotsin nykytilanteen kanssa, Bark muistuttaa. Se julkaistiin tänä vuonna myös Norjan Aku Ankassa, mutta ainoastaan Ruotsissa asiasta nousi kohu.

Suositun vertaisverkkojen seurantapalvelimen Pirate Bayn pitkä oikeuskäsittely valmistui viime keväänä. Ruotsalaiset ylläpitäjät tuomittiin vankeusrangaistuksiin ja miljoonaluokan korvauksiin. Tuomio herätti tunteita puolesta ja vastaan, mm. piraattipuolueesta tuli heti tuomion jälkeen maan neljänneksi suurin puolue. Piraattipuolue sai myös yhden edustajan europarlamenttiin.

Suomi torppasi sarjakuvan heikkolaatuisena

Aku Ankkaa kirjoitetaan ja piirretään pitkälti tilaaja-tuottaja -metodilla. Kyseinen sarjakuva on kirjoitettu ja piirretty hollantilaisella alihankkijalla yli kaksi vuotta sitten. Tanskan Egmont on hyväksynyt liittänyt sen alkuvuonna pakettiinsa, jota se tarjoaa pohjoismaisille lehdille.

- Suomessa kyseistä sarjakuvaa ei julkaistu, koska se on tarinaltaan ja piirrosjäljeltään melko köyhä. Suomessa julkaistaan ohuempaa lehteä, joten meillä on varaa valita. Ruotsissa ja Norjassa sen sijaan julkaistaan liki kaikki mitä emoyhtiöltä saadaan, kertoo Aku Ankan toimituspäällikkö Aki Hyyppä.

Tarinan aihepiiri ei sen sijaan suomalaista julkaisijaa pelota.

- Jos se olisi hyvä sarja piratismista tai laittomasta lataamisesta, niin ei se olisi mitenkään mahdoton ajatus. Kyllä sen verran voidaan olla poliittisesti epäkorrekteja. Akuhan menee aina välillä lain tai hyvien tapojen toiselle puolelle, mutta loppu on kuitenkin opettavainen. Mietin, pitäisikö se julkaista juuri tämän kohun vuoksi vaikka meidän nettisivuilla, mutta katsotaan nyt, Hyyppä kertoo.

Ruotsissa esitetyt epäilyt salaliitosta ovat Hyypän mielestä lähinnä huvittavia.

Lähteet: YLE Uutiset