Suomen kimalaiset elpyivät katovuosista

Kimalaisten määrä Suomen luonnossa on jälleen runsas. Parina viime vuonna tutkijat ehtivät olla huolissaan, sillä kimalaiset ja ampiaiset näyttivät kuolevan lähes sukupuuttoon.

luonto
Jari Flinck

Tutkijat eivät aluksi ymmärtäneet hyönteiskadon syytä, mutta nyt syy on selviämässä, kertoo Eläinmuseon intendentti Larry Huldén YLE Uutisille. Kahden kolmen edelliskesän säät eivät ilmeisesti suosineet kimalaisia ja ampiaisia.

Kimalaisten vuodenkierto menee siten, että vain kimalaisnaaras talvehtii. Se munii munat, joista kuoriutuu työläisiä. Naaras huolehtii niistä. Jos ravintotilanne on huono tai sää muuten huono, työläisiä kehittyy vähän ja ne voivat olla pienikokoisia.

Työläisten tehtävä on huolehtia naaraasta, joka alkaa munia seuraavaa sukupolvea. Jos työläiset eivät jaksa pitää huolta naaraasta, myös seuraava sukupolvi voi epäonnistua. Näin ilmeisesti kävi parina viime vuotena, jolloin kimalaisten määrä romahti, intendetti Huldén uumoilee.

Nyt säät ovat olleet kimalaisille ja mehiläisille suotuisat ja kannat ovat jopa runsaat. Kimalaisten vähyys huoletti myös mm. maanviljelijöitä, sillä kimalainen on Suomen luonnonkasvien tärkein pölyttäjähyönteinen. Mehiläisten puute huononsi hunajasatoa. Mehiläinen ei kuitenkaan selviä Suomessa luonnonvaraisena, vaan kaikki Suomen mehiläiset ovat tarhattuja.

Suomen hyönteisten harvinaistuminen ei liity Yhdysvalloissa samaan aikaan havaittuun mehiläiskatoon, joka ilmeisesti johtui mehiläisten keskuudessa levinneestä sairaudesta, Huldén arvioi.

Muurahaisiakin runsaasti liikkeellä

Tänä kesänä on nähty poikkeuksellisen paljon myös muurahaisia. Ruotsissa tiedotusvälineet puhuvat jopa muurahaisinvaasiosta.

Larry Huldénin mukaan säät ovat suosineet muurahaisiakin. On kuitenkin harhaanjohtavaa sanoa, että muurahaisia olisi erityisen paljon. Hyvä sää vain saa muurahaiset tavanomaista aktiivisemmiksi ja siksi näkyvämmiksi. Sopivissa kohdissa voi olla paljon parveilevia muurahaisia.

Expressen-lehden haastattelema biologi kehottaa talonomistajia olemaan tarkkana muurahaisten suhteen. Otukset etsivät innokkaasti uusia ruokapaikkoja ja voivat tunkeutua talojen rakenteisiin ja aiheuttaa vahinkoja. Varsinkin hevosmuurahaiset tekevät pesänsä talojen puurakenteisiin, jos materiaalissa on vähänkään kosteusvauriota.

Lähteet: YLE Uutiset