1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Honeckerin lesken mukaan DDR:stä pakoa yrittäneet 'tyhmiä'

DDR:n diktaattorin Erich Honeckerin leski esiintyi maanantai-iltana harvinaisessa tv-haastattelussa saksalaisella ARD-kanavalla. Margot Honecker kertoi ihmetelleensä yhdessä muiden kommunistijohtajien kanssa, miksi niin monet itäsaksalaiset halusivat paeta länteen.

Honecker Santiago de Chilessä 24. heinäkuuta 2010. Kuva: Claudio Reyes / EPA

Haastattelussa Honecker vähätteli niitä 136:tta ihmistä, jotka saivat surmansa yrittäessään paeta Berliinin muurin yli länteen kylmän sodan aikana kutsumalla heitä 'tyhmiksi'. Hän ihmetteli, miksi monet yrittivät loikkaamista, kun niin moni oli saanut surmansa yrityksessä. Noin 5 000 itäsaksalaista onnistui ylittämään rajan.

- Miksi he ottivat sen riskin? Miksi? Siihen ei ollut mitään aihetta. On varmasti katkeraa, että joutuu maksamaan sellaisesta tyhmyydestä hengellään, 84-vuotias Margot Honecker sanoi haastattelussa.

DDR:n diktaattorin leski elää eristäytynyttä elämää maanpaossa Chilessä ja antaa vain harvoin haastatteluja saksalaisille toimittajille. Hänen kommenttinsa herättävät edelleen yli 20 vuotta kommunistisen Itä-Saksan romahduksen jälkeen kouhuntaa Saksassa.

Margot Honecker oli Itä-Saksassa itsekin aktiivinen kommunisti. Hän toimi DDR:n kansansivistyksestä vastaavana ministerinä vuodesta 1963 aina muurin murtumiseen 1989 saakka. Muurin, jonka kommunistisen puolueen SED:n keskuskomitean turvallisuusasioiden silloinen sihteeri Erich Honecker rakennutti Berliinin vuonna 1961.

Erich Honecker toimi vuodesta 1971 lähtien DDR:n yksinvaltaisena kommunistijohtajana. Saksojen yhdistyttyä häntä vastaan käyty oikeudenkäynti keskeytyi vuonna 1993. Honecker oli sairas ja kuoli syöpään vuotta myöhemmin Chilessä.