1. yle.fi
  2. Uutiset

Varastopalo Moskovassa vaati 17 ihmisen hengen

Moskovassa on kuollut 17 ihmistä, kun heidän tilapäisasumuksenaan käyttämässä varastorakennuksessa syttyi tulipalo varhain tiistaina. Suurin osa uhreista oli tadzhikistanilaisia vierastyöläisiä, kertovat Moskovan viranomaiset.

Ulkomaat
Pahoin palanut varastohalli Moskovassa.
RUC1R

Metalliseinäisessä varastorakennuksessa asui Tadzhikistanista ja muista entisistä neuvostotasavalloista tulleita, jotka työskentelivät Katshalovskin kaupunginosassa Moskovan etelälaidalla sijaitsevalla torilla.

Alustavien tutkimusten perusteella palo saattoi johtua irrallisesta lämmittimestä, joka oli jätetty päälle koko yöksi. Viranomaisten mukaan palon sammuttaminen vaati kaksi tuntia ja jälkietsinnät jatkuvat yhä.

Monet moskovalaistorit palkkaavat tadzhikistanilaisia myyjiksi. Heille tarjotaan harvoin kunnon asuntoja. Pelastustyöntekijät kertovat, että nyt palaneessa varastossa ihmiset nukkuivat erittäin ahtaasti korkeissa kerrossängyissä. Televisiokuvien perusteella varaston ikkunat oli tukittu.

Poliisi on aloittanut rikostutkimukset torin omistajia vastaan.

Siirtotyöläistä uhkaavat tuli ja väkivalta

Venäjän siirtolaisviraston mukaan Venäjällä asuu luvallisesti 700 000 tadzhikistanilaista eli kymmenesosa Tadzhikistanin kansalaisista. Epävirallinen arvio on, että jopa puolet Tadzhikistanin nuorista miehistä yrittää raapia elantonsa Moskovassa tai jossakin muussa Venäjän suurista kaupungeista.

Läheskään kaikki eivät ilmoittaudu viranomaisten rekisteriin, vaan päätyvät asumaan vaivihkaa kellareihin, varastoihin ja autioituneihin rakennuksiin, joiden turvallisuus on heikko.

Talvella 2009 seitsemän ihmistä kuoli maanalaisen autotallin tulipalossa Moskovassa. He olivat rakentamassa tallia ja pitivät sitä samalla majapaikkanaan. Seitsemän menetti henkensä myös viime keväänä autiotalon palossa Moskovan keskustassa.

Keski-Aasiasta tulevia vierastyöläisiä vastaan on Moskovassa tehty myös rasistisia hyökkäyksiä, joissa useita on kuollut.

Lähteet: Itar-Tass, AFP

Lue seuraavaksi