Vanhan talon remontointi voi olla salapoliisityötä

Toiselle tarpeeton tavara voi olla toisen aarre. Tämä on huomannut haminalainen Taru Jongsma, jonka perustamasta rakennuspuodista asiakkaat kyselevät monenlaista tavaraa, vanhasta tiilestä lähtien.

Hamina
Taru Jongsman mukaan erityisesti vanhat puuovet tekevät kauppansa.YLE / Olli Törönen

Haminan Kasarminkadulla ei ole enää vuosiin ollut rinkelileipomoa. Leipomon tiloissa on toiminut kolmen vuoden ajan Haminan rakennuspuoti, josta saa vanhoja puisia ovia, ikkunoita, kaakeliuuneja ja muuta esineistöä. Puotia hoitavat Taru ja Jussi Jongsma.

- Leipomorakennus on ostettu Resenkoffin suvulle 1800-luvun lopulla. Mieheni täti hoiti liikettä pitkään ja me mieheni kanssa jonkin aikaa sen jälkeen. Kun lopetimme leipomon, hauduttelimme hetken asioita ja silloin syntyi idea rakennuspuodista, Taru Jongsma kertoo.

Jongsma sanoo, että häntä viehättävät vanhat esineet, sillä niillä on oma historiansa. Rakennuspuodin taustalla on myös ajatus loputtoman tavaravirran hillitsemisestä.

- Maailmassa on kauheasti tavaraa ja sitä tulee koko ajan lisää. On todella sääli heittää jotain pois, sillä se päätyy sitten luontoon. Kun joku tuo tänne tavaran tarpeettomana, se voi olla jollekin toiselle todella iso juttu.

Purkufirmalle tarpeeton tavara päätyy talteen

Moni vanhan talon entisöijä joutuu tekemään salapoliisityötä etsiessään remontoitavaan kohteeseen sopivia osia. Rakennuspuodin varastossa on muun muassa kaakeliuuneja. Ne ovat peräisin purettavista taloista. Jongsma kertoo saavansa vinkkejä purettavista kohteista esimerkiksi maakuntamuseon, haminalaisen museoviraston tutkijan ja yhteistyökumppaneiden kautta.

- Otamme talteen purkufirmalle tarpeetonta tavaraa. Asiakkaat kyselevät kaikenlaista ihan vanhasta tiilestä lähtien, Jongsma sanoo.

Kevät herättää remonttipuuhiin

Suosituin myyntiartikkeli ovat ovet. Erityisesti umpipuiset peiliovet tekevät kauppansa. Myös ikkunoita kysytään paljon. Yhteydenottoja tulee etenkin rakennuspuodin nettisivujen kautta.

- Keväällä ihmiset heräävät remonttihommiin, Taru Jongsma sanoo.

Haminan rakennuspuodin pitäminen on Jongsmalle ennen kaikkea harrastus. Hän hankkii elantonsa tekemällä päivätöitä muualla ja puoti onkin auki vain pari tuntia sunnuntaisin. Vanhojen esineiden parissa puuhastelulla on kuitenkin iso sija Jongsmien elämässä.

- Tämä on tosi mieltä rauhoittavaa ja mukavaa puuhaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Pyry Ojala