Verokarhun viheryllätys - harjoittelupaperi jäi veroilmoituksesta pois

Verohallinto haluaa vihertää ja kannustaa verovelvollisia siirtymään verkkoon. Palautettavan ilmoituksen mukana ei enää tänä vuonna tullut tuttua tyhjää harjoituspaperia. Sen joutuu jatkossa tulostamaan verkosta tarvittaessa itse.

Kotimaa
Verokarhu hampaineen
YLE / Hannu Harhama

Verovelvolliset ovat ihmettelleet tänä keväänä, ettei veroilmoituksen mukana ollut enää niin sanottua harjoittelukappaletta eli tyhjää lomaketta. Verottaja haluaa näin ohjata kansalaisia käyttämään nettiä.

Sisä-Suomen veroviraston toimistopäällikkö Sirkku Mäkelä kannustaa ihmisiä verkkopalvelujen käyttämiseen, sillä tänä vuonna kaikki henkilöverotuksen asiat voi jo tehdä netissä. Yrityspuolella on vielä joitain puutteita.

- Me haluamme olla mukana tässä Green office -menettelyssä, että mahdollisimmän vähän papereita lähtisi myös meiltä. Nämä ovat nimittäin isoja paperimääriä, mitä verohallinnossa käsitellään. Kyse ei ole säästöistä vaan, että saisimme väen tietoisemmaksi verkkopalveluista, Mäkelä sanoo.

Mikäli asiakas haluaa ylimääräisen harjoituskappaleen, hän joutuu tulostamaan sen verkosta tai käymään hakemassa toimistosta. Viime vuonna jo 33 prosenttia palautti esitäytetyn verolomakkeen verkon kautta.

Sirkku Mäkelä arvelee, että menee kuitenkin vielä useampi vuosi ennen kuin kaikki veroilmoitustoiminta siirtyisi nettiin.

- Kyllä meillä pelaa myös puhelinpalvelut.

Veroilmoitus verkossa-palvelu aukeni

Verkossa asiointi tekee verottajan uskomuksen mukaan asioinnin kätevämmäksi ja henkilöresurssit säästyvät.

- Tämä paperi-ilmoittaminen tarkoittaa, että tallennamme kaiken tiedon käsin koneelle sähköiseen muotoon, mikä kaksinkertaistaa työn. Tällöin tallennusvirheet saattavat kasvaa. Kun veroilmoituksen tekee kotona rauhassa, voi ilmoitustaan pohtia tarkemmin ja huolehtia itse ettei tallennusvirheitä tule, Sirkku Mäkelä muistuttaa.

Verottaja on avannut verkossa tällä viikolla Veroilmoitus verkossa -palvelussa, jossa voi sähköisesti ilmoittaa lähes kaikki verotustiedot.

Tällöin esitäytettyä veroilmoitusta tai liitelomakkeita ei tarvitse palauttaa lainkaan. Kirjautuminen vaatii kuitenkin henkilökohtaiset verkkopankkitunnisteet tai sirullisen henkilökortin.

Lähteet: Yle Häme / Mikael Juntunen