Ajatuskupla: Nyt kuvataan, mutta millä

Tekniikka tuo meille parempia ja tehokkaampia välineitä. Lassi Lähteenmäki kummastelee, miksi silti tyydymme aina vain huonompaan laatuun.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Miehen käsi pitää matkapuhelinta ottaakseen valokuvan Helsingin Tuomiokirkosta.
Yle

Maaseudulta oli1900-luvun alkupuolella tapana lähteä aika harvakseltaan kaupunkiin. Ei sinne pelkästään huvin takia menty. Kun sitten kaupunkireissu tehtiin, monella oli tapana käydä samalla valokuvauttamassa itsensä. Päällä oli tietysti paras puku, eihän sitä reissulle voi muuten lähteä. Kuva otettiin ammattikuvaamon studiossa. Valot suunnattiin harkiten ja iso filmikoko takasi terävän kuvan. Tällainen kuva kehystettiin ja nostettiin kotona piironginpäälle. Siellä se komeili vuosikymmeniä.

Tekniikka kehittyi ja 60-luvulta alkaen alkoi tulla helppokäyttöisiä ja pieniä kameroita, niitä neulansilmäkameroita, pokkareita. Tavallinen kansa sai kameran käsiinsä, mutta mitä tapahtui kuvalle. Räpsimisestä syntyi epäteräviä, ylivalottuneita ja vinoja kuvia, jossa päähenkilö on ilman päätä. Kun halpakameran ottaman kuvan yritti suurentaa, rakeisuus korostui, ei niinkään kohde. Näitä kuvia meillä alkoi kertyä kenkälaatikkoihin varsinkin 70-luvulla.

80-luvulla järjestelmäkamerat alkoivat olla hyviä ja filmit piirsivät kohteen tarkasti, mutta ei tätä onnea kauan kestänyt. Joku keksi kehittää digikameran. Tämän uuden tekniikan ensimmäisten vuosien kuvat olivat aivan hirveitä, suorastaan kammottavia.

Mutta digi kehittyi huimasti ja tekniikasta tuli 2000-luvulla huippusuosittu, kunnes joku meni keksimään, että kamera pitäisi yhdistää kännykkään. Uuden oivalluksen hurmiossa kansa unohti digikameran laatikkoon ja väki alkoi kuvata ympäristön elämää kamerakännykällä. Ja taas lopputulos oli alussa aivan hirveää katsottavaa. Rakeisista möykyistä piti osata erottaa, kumpi kuvassa on isoäiti, ja kumpi enon ostama uusi traktori. Pieleen meni sekin arvaus.

Nyt kamerakännykät ovat kehittyneet ja moni luulee, että taskuun mahtuva vekotin on täysin riittävä kuvaamaan kaikkea, mitä linssin eteen pitää saada. Totta on kuitenkin se, että kunnollisessa kamerassa pitää olla mm. tehokas salama, jonka valon saa heijastettua eri pinnoista. Tähän kännykkäkamerat ei taida koskaan taipua.

Lähteet: Lassi Lähteenmäki / Yle Turku